Erdogan promite modificarea Constituţiei turce pentru a instaura un regim prezidenţial

Premierul turc Recep Tayyip Erdogan s-a declarat hotărât să modifice Constituţia Turciei în vederea consolidării prerogativelor şefului de stat, dacă va câştiga alegerile prezidenţiale din august.

317 afișări
Imaginea articolului Erdogan promite modificarea Constituţiei turce pentru a instaura un regim prezidenţial

Erdogan promite modificarea Constituţiei turce pentru a instaura un regim prezidenţial (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"O nouă Constituţie pentru o nouă Turcie va fi una dintre priorităţile noastre dacă sunt ales preşedinte. O nouă Constituţie, aceasta înseamnă un nou viitor", a declarat şeful Guvernului turc în faţa a mii de susţinători, în cursul unei miting la Istanbul.

O modificare a Legii fundamentale i-ar permite lui Erdogan să extindă prerogativele preşedintelui, care acum are atribuţii în principal onorifice. Premierul turc nu şi-a ascuns niciodată dorinţa de a stabili un regim prezidenţial sau semiprezidenţial în ţara sa şi de a fi la conducerea statului pentru un mandat de cinci ani ce poate fi reînnoit.

Vineri, el a prezentat cele patru priorităţi în vederea instalării unei "noi Turcii" până în 2023, dată la care această ţară va aniversa 100 de ani de la fondarea Turciei moderne de către Mustafa Kemal Ataturk.

Prezentând foaia de parcurs pentru următorii cinci ani, un document intitulat "Pe calea unei noi Turcii", Erdogan a citat: mai multă democraţie, asigurarea unei "normalizări" a politicii şi societăţii, ameliorarea politicii sociale şi plasarea Turciei printre primele zece economii ale lumii.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici