Erdogan recurge la şantaj. Turcia vrea avioane americane F-16 pentru aprobarea candidaturii Suediei la NATO

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan, se aşteaptă ca Washingtonul să aprobe vânzarea de avioane F-16 către Ankara, în schimbul ratificării cererii de aderare a Suediei la Alianţa Nord-Atlantică.

1941 afișări
Imaginea articolului Erdogan recurge la şantaj. Turcia vrea avioane americane F-16 pentru aprobarea candidaturii Suediei la NATO

Recep Erdoğan a declarat că şi-a făcut "datoria" trimiţând cererea de aderare a Suediei la NATO parlamentului turc în octombrie, dar acum se aşteaptă ca Congresul SUA să aprobe cererea Turciei de a cumpăra avioane de luptă F-16, potrivit Financial Times.

"În calitate de preşedinte, am sesizat parlamentul (cu privire la candidatura Suediei la NATO - n.r.) şi mi-aţi mulţumit", a declarat Erdoğan că le-a spus omologilor săi occidentali, potrivit comentariilor raportate miercuri de presa turcă. "Mi-am făcut datoria, dar aştept ceva şi de la voi ... . Ar trebui să treceţi simultan această problemă prin Congresul vostru".

Comentariile evidenţiază conflictul tensionat care prelungeşte cererea Suediei de a se alătura alianţei occidentale. Turcia şi Ungaria sunt singurele state membre NATO care nu au făcut încă demersuri pentru a aproba aderarea Suediei.

Administraţia Biden a sprijinit cererea Turciei de a cumpăra avioane F-16 pentru a-şi consolida flota îmbătrânită, dar comisia pentru relaţii externe a Senatului a fost reticentă în a aproba achiziţiile. Ben Cardin, preşedintele comisiei, a declarat în septembrie că aprobarea de către Turcia a candidaturii Suediei la NATO a fost doar una dintre numeroasele provocări în aprobarea achiziţionării avioanelor de luptă.

Comisia pentru afaceri externe a Turciei, care trebuie să aprobe aderarea Suediei la NATO înainte ca aceasta să fie votată de parlament, a dezbătut măsura în timpul unei reuniuni  în noiembrie, dar a declarat că trebuie să efectueze analize suplimentare înainte de a lua o decizie.

Tensiunile dintre Ankara şi Washington au crescut de la atacul Hamas asupra Israelului din 7 octombrie. SUA a susţinut cu tărie dreptul Israelului la autoapărare, în timp ce Erdoğan a acuzat Israelul de comiterea de "crime de război" în Gaza, a atacat sprijinul Washingtonului pentru statul evreu şi a numit Hamas o mişcare de "eliberare".

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici