Erdogan vrea să fie mediatorul conflictului Rusia-Ucraina. Liderul turc merge la Kiev

Preşedintele turc Tayyip Erdogan îl vizitează joi pe omologul său Volodymyr Zelensky în Ucraina, după ce a prezentat Turcia ca mediator pentru a reduce tensiunile cu Rusia, relatează Reuters.

1150 afișări
Imaginea articolului Erdogan vrea să fie mediatorul conflictului Rusia-Ucraina. Liderul turc merge la Kiev

Erdogan vrea să fie mediatorul confliectului Rusia-Ucraina. Liderul turc merge la Kiev

Un oficial turc a declarat pentru Reuters că Ankara se aşteaptă ca tensiunile să se atenueze după întâlnirea de la Kiev. Miercuri, Ankara şi Kievul au anunţat că vor semna un acord de liber schimb şi alte acorduri.

Rusia a negat orice plan de invadare a Ucrainei, pe fondul îngrijorării multor naţiuni occidentale cu privire la plasarea a peste 100.000 de soldaţi în apropierea graniţei, dar a cerut garanţii de securitate radicale din partea Occidentului.

Vizita lui Erdogan are loc după vizitele liderilor membrilor NATO Marea Britanie, Polonia şi Olanda la Kiev, pe fondul impasului. Turcia are legături bune cu Kievul şi Moscova, dar a declarat că va face ceea ce este necesar în calitate de membru NATO în cazul unei invazii a Rusiei.

Ankara s-a oferit în noiembrie să ajute la reducerea tensiunilor în creştere, iar luna trecută surse diplomatice turce au declarat că atât Rusia, cât şi Ucraina sunt deschise la această idee.

Un alt oficial turc, care a vorbit sub rezerva anonimatului, a declarat că Erdogan va face apel la ambele părţi să dea dovadă de reţinere şi a adăugat că Ankara doreşte să continue cooperarea cu ambele ţări.

Abordarea Turciei "nu este de a alege o parte sau de a se poziţiona împotriva unei ţări în cadrul tensiunilor", a spus oficialul. "Cu iniţiativa lui Erdogan şi cu unele dintre mesajele pe care le va transmite, ne aşteptăm ca tensiunile să se atenueze".

Erdogan a declarat că un conflict ar fi inacceptabil în regiune şi a avertizat Rusia că o invazie ar fi imprudentă.

Deşi a cooperat cu Rusia în domeniul apărării şi energiei, Turcia s-a opus politicilor Moscovei în Siria şi Libia, precum şi anexării peninsulei Crimeea în 2014. De asemenea, a vândut drone sofisticate Ucrainei şi a încheiat un acord pentru a produce mai multe în apropierea Kievului, ceea ce a înfuriat Rusia.

Prim-ministrul ucrainean a declarat miercuri că Ucraina şi Turcia vor semna mai multe acorduri, inclusiv un acord de liber schimb, în timpul discuţiilor de la Kiev.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici