Erupţie vulcanică submarină în insulele Canare. Locuitorii din La Restinga au fost evacuaţi

Autorităţile din arhipelagul Canare au decis să evacueze locuitorii din La Restinga pe insula Hierro, "ca măsură preventivă", din cauza "posibilităţii ca focarul eruptiv să se apropie de coasta" insulei pe care s-a produs erupţia submarină.

596 afișări
Imaginea articolului Erupţie vulcanică submarină în insulele Canare. Locuitorii din La Restinga au fost evacuaţi

Erupţie vulcanică submarină în insulele Canare. Locuitorii din La Restinga au fost evacuaţi (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"În faţa evoluţiei episodului seismic care afectează insula Hierro şi ca măsură preventivă, procedăm la deplasarea populaţiei din La Restinga conform planului de protecţie civilă", a declarat pentru AFP o purtătoare de cuvânt a autorităţilor locale.

Această măsură de precauţie a fost luată la o zi de la o erupţie vulcanică submarină la cinci kilometri de insula Hierro.

Erupţia a avut loc la două zile după un cutremur de 4,3 grade pe scara Richter, cel mai puternic din cele 9.000 înregistrate la faţa locului în ultimele săptămâni. Majoritatea nu au fost resimţite de cei aproximativ 11.000 de locuitori.

Situată în Atlantic pe un fost vulcan submarin, insula spaniolă Hierro trăieşte din 19 iulie în ritmul unei multitudini de cutremure seismice care îngrijorează vulcanologii, aceştia temându-se de o erupţie pe insulă.

Insula este deja în alertă galbenă, al doilea nivel pe o scară de trei. La 27 septembrie, autorităţile au ordonat evacuarea temporară a circa 50 de persoane, între care turişti, din casele lor situate pe versantul vulcanului, după un cutremur cu magnitudinea de 3,4.

Insulele Canare nu au cunoscut alte erupţii după cea a Teneguia, pe insula La Palma, în 1971.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici