Eşec al discuţiilor pe tema BREXIT | Theresa May: Marea Britanie şi UE nu au ajuns la niciun acord care să permită avansarea negocierilor. Rămân disensiuni "pe anumite teme" / Jean-Claude Juncker se declară încrezător

Marea Britanie şi Uniunea Europeană au eşuat în efortul de a ajunge la un acord pentru trecerea la etapa negocierilor privind relaţiile bilaterale după Brexit, afirmă premierul britanic, Theresa May.

2151 afișări
Imaginea articolului Eşec al discuţiilor pe tema BREXIT | Theresa May: Marea Britanie şi UE nu au ajuns la niciun acord care să permită avansarea negocierilor. Rămân disensiuni "pe anumite teme" / Jean-Claude Juncker se declară încrezător

Eşec al discuţiilor pe tema BREXIT | Theresa May: Marea Britanie şi UE nu au ajuns la niciun acord care să permită avansarea negocierilor. Rămân disensiuni "pe anumite teme" / Junker se declară încrezător

Premierul Marii Britanii a declarat că s-au înregistrat progrese, dar rămân disensiuni "pe anumite teme". "Discuţiile vor fi reluate înainte de sfârşitul acestei săptămâni şi sunt încrezătoare că se vor finaliza pozitiv", a declarat Theresa May, citată de BBC News online.

La rândul său, preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a confirmat, în cursul aceleiaşi conferinţe de presă, că "nu a fost posibil să se ajungă la un acord complet astăzi, în pofida celor mai bune eforturi".

Jean-Claude Juncker a subliniat că "nu este vorba de un eşec al negocierilor", declarându-se "încrezător" că vor fi înregistrate "progrese suficiente" înaintea summitului Consiliului European.

Conform unor surse citate de cotidianul The Telegraph, principala problemă în negocieri o reprezintă frontiera post-Brexit între Irlanda de Nord, parte a Marii Britanii, şi Irlanda, stat UE.

Donald Tusk: UE şi Marea Britanie se apropie de un acord care va permite avansarea negocierilor Brexit

În urmă cu câteva ore, Donald Tusk, preşedintele Consiliului European, afirmase că Uniunea Europeană şi Marea Britanie se apropie de un acord care va permite trecerea la etapa negocierilor privind relaţiile bilaterale după Brexit. "Sunt încurajat de progresele privind frontiera cu Irlanda. Ne apropiem de înregistrarea unor progrese suficiente înaintea summitului UE", a declarat Donald Tusk.

Liderul UE a făcut acest anunţ după conversaţia pe care a avut-o prin telefon cu premierul Irlandei, Leo Varadkar. Potrivit unor surse irlandeze, Guvernul Theresa May a dat asigurări că nu va reinstitui controalele vamale la frontiera dintre Irlanda de Nord, parte a Marii Britanii, şi Irlanda, după Brexit. Nu este clar cum se va putea realiza acest lucru la nivel tehnic, în contextul în care Irlanda este membru UE, iar Marea Britanie va fi stat extracomunitar şi nu va accepta libera circulaţie a persoanelor, mărfurilor, serviciilor şi capitalului.

Liderii Uniunii Europene vor decide peste zece zile dacă negocierile cu Marea Britanie pe tema Brexit vor putea trece la etapa viitoarelor relaţii bilaterale. Bruxellesul a primit asigurări privind obligaţiile financiare ale Londrei, dar aşteaptă progrese în discuţiile privind situaţia imigranţilor europeni aflaţi pe teritoriul britanic şi în cazul frontierei dintre Irlanda de Nord, parte a Marii Britanii, şi Irlanda.

 

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici