Este posibil ca Suedia şi Finlanda să nu adere la NATO, atâta vreme cât Turcia se opune

Discuţiile dintre oficialii turci şi delegaţiile din Suedia şi Finlanda din această săptămână ce s-au desfăşurat în Turcia au făcut puţine progrese. Nu au putut fi depăşite obiecţiile Ankarei faţă de aderarea ţărilor nordice la NATO şi nu este încă clar când vor avea loc discuţii suplimentare.

2653 afișări
Imaginea articolului Este posibil ca Suedia şi Finlanda să nu adere la NATO, atâta vreme cât Turcia se opune

Sursa Foto - Hepta

„Nu este un proces uşor”, a declarat vineri un înalt oficial turc pentru Reuters.

"Trebuie să ia măsuri concrete care vor fi dificile. Negocierile vor continua. Dar o nouă întâlnire nu pare să se desfăşoare în viitorul apropiat".

Finlanda şi Suedia au solicitat oficial să adere la NATO săptămâna trecută pentru a-şi spori securitatea în faţa invaziei Rusiei în Ucraina.

Toţi cei 30 de membri NATO trebuie să aprobe unanim planurile de extindere.

Dar Turcia a contestat cererea, spunând că ţările nordice adăpostesc persoane care au legături cu grupuri teroriste ce ameninţă regimul lui Erdogan, dar şi pentru că  cele două ţări au oprit exporturile de arme către Ankara.

Ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu a declarat vineri că ţara sa se aşteaptă ca Suedia şi Finlanda să ia măsuri concrete şi să oprească acest sprijin pentru "terorişti" înainte de a-şi ridica obiecţiile.

O persoană anonimă a declarat că discuţiile de miercuri nu au înregistrat progrese clare,  ridicând perspectiva ca Turcia să se opună în continuare candidaturilor de aderare atunci când NATO va organiza un summit în perioada 29-30 iunie la Madrid.

Ministerele de Externe din Suedia şi Finlanda nu au răspuns imediat solicitărilor de comentarii.

Discuţiile de cinci ore au fost cordiale şi au inclus sesiuni separate între oficialii turci şi omologii din cele două ţări nordice, urmate de discuţii în trei cu toate părţile.

O altă sursă a declarat pentru Reuters că oficialii turci au minimalizat perspectivele de a ajunge la un acord înainte de summitul de la Madrid.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici