Estonia: Un avion rusesc în care se afla Serghei Lavrov ne-a încălcat spaţiul aerian

Un avion rusesc de pasageri Iliuşin Il-96, în care se afla ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a încălcat pentru scurt timp spaţiul aerian al Estoniei în cursul zilei de miercuri, a anunţat vineri armata estonă, notează site-ul The Associated Press.

1493 afișări
Imaginea articolului Estonia: Un avion rusesc în care se afla Serghei Lavrov ne-a încălcat spaţiul aerian

Estonia: Un avion rusesc în care se afla Serghei Lavrov ne-a încălcat spaţiul aerian (Imagine: AFP/ Arhiva Mediafax Foto)

Incidentul este prima încălcare a spaţiului aerian din Estonia, ţară membră NATO, în acest an. În 2016, Rusia a pătruns ilegal în spaţiul aerian eston de şapte ori, cu avioane militare.

"Lavrov a zburat către Finlanda pentru a discuta despre siguranţa traficului aerian, dar mai întâi a încălcat spaţiul aerian al Estoniei", a spus Kadri Peeters, un consilier al premierului Estoniei, pe contul de Twitter.

Armata estonă a precizat că avionul rusesc nu a iniţiat niciun contact radio, deşi avea transmiţătoarele pornite, şi nu a furnizat niciun plan de zbor. Sursele militare nu au confirmat prezenţa lui Serghei Lavrov la bordul aeronavei.

Joi, Serghei Lavrov a efectuat o vizită oficială în Finlanda, pentru a discuta aspecte legate de securitatea aeriană în regiunea Mării Baltice cu liderii politici din Finlanda.

În ultimul an, NATO şi Rusia au purtat discuţii pentru reducerea riscului de accidente aeriene deasupra Mării Baltice, prin folosirea unor transmităţoare speciale. Ulterior, mai multe avioane militare ruseşti au fost depistate că zburau cu transmiţătoarele închise.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici