Estonia vrea să se rupă de amintirea sovietică

Decizie de înlăturare a monumentelor sovietice din spaţiile publice pentru că incită la ură în contextul războiului din Ucraina purtat de Rusia.

467 afișări
Imaginea articolului Estonia vrea să se rupă de amintirea sovietică

Ministra Piret Hartman. FOTO Guvernul Estoniei - valitsus.ee

Parlamentul ţării baltice vecine, Letonia, a votat deja pentru îndepărtarea tuturor statuilor şi plăcilor sovietice rămase până la jumătatea lunii noiembrie, ceea ce a determinat Rusia să îşi convoace ambasadorul.

Atât Estonia, cât şi Letonia au minorităţi mari de vorbitori de limbă rusă, care sunt uneori în conflict cu guvernele naţionale.
 
Au existat temeri că Moscova ar putea încerca să exploateze aceste diferenţe pentru a destabiliza aceste ţări, ambele membre ale UE şi NATO.
 
„Poziţia guvernului este că monumentele sovietice care incită la ură trebuie să fie îndepărtate din spaţiul public”, a declarat ministrul estonian al Culturii, Piret Hartman, într-o declaraţie, notează The Guardian. Dar "trebuie să facem distincţia între monumentele care incită sau romanţează războiul şi simbolurile sau clădirile care, potrivit experţilor, au o valoare istorică sau culturală semnificativă", a adăugat ea.
 
Estonia a demontat deja numeroase monumente atunci când a devenit independentă de Uniunea Sovietică în 1991. În prezent, se pregăteşte să le îndepărteze pe cele rămase după invazia Rusiei. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici