"Europa este o grădină şi restul lumii o junglă, iar jungla ar putea invada grădina". Şeful politicii externe a Uniunii Europene acuzat de rasism, după declaraţia de la Bruges / Emiratele Arabe Unite l-au convocat pe şeful delegaţiei UE în Emirate

Emiratele Arabe Unite l-au acuzat luni pe şeful politicii externe a Uniunii Europene, Josep Borrell, că a făcut remarci "rasiste" săptămâna trecută şi l-au convocat pe şeful delegaţiei UE în Emiratele Arabe Unite, relatează Politico.

1455 afișări
Imaginea articolului  "Europa este o grădină şi restul lumii o junglă, iar jungla ar putea invada grădina". Şeful politicii externe a Uniunii Europene acuzat de rasism, după declaraţia de la Bruges / Emiratele Arabe Unite l-au convocat pe şeful delegaţiei UE în Emirate

"Europa este o grădină şi restul lumii o junglă". Şeful politicii externe a Uniunii Europene acuzat de rasism, după declaraţia de la Bruges / Emiratele Arabe Unite l-au convocat pe şeful delegaţiei UE în Emirate

Ministerul de Externe al Emiratelor Arabe Unite a condamnat comentariile controversate ale lui Borrell, în care acesta a comparat Europa cu o grădină şi restul lumii cu o junglă, afirmând că acestea au fost "nepotrivite şi discriminatorii" şi "contribuie la înrăutăţirea climatului de intoleranţă şi discriminare la nivel mondial".

A cerut o explicaţie scrisă cu privire la comentariile lui Borrell şi l-a convocat pe Emil Paulsen, şeful interimar al misiunii delegaţiei UE în Emiratele Arabe Unite.

Într-un discurs controversat adresat viitorilor diplomaţi la deschiderea Academiei Diplomatice Europene din Bruges, săptămâna trecută, Borrell a spus: "Da, Europa este o grădină, noi am construit o grădină. Totul funcţionează", citând libertatea politică, prosperitatea economică şi coeziunea socială a continentului.

Apoi a continuat: "Cea mai mare parte a restului lumii este o junglă, iar jungla ar putea invada grădina", susţinând că, în loc să construiască un zid, diplomaţii trebuie să "meargă în junglă".

Comentariile au stârnit critici din partea politicienilor din întreaga lume, ambasadorul Canadei la Naţiunile Unite, Bob Rae, calificând-o drept o "analogie teribilă", adăugând: "Cu siguranţă că istoria şi propria noastră experienţă trăită ne învaţă că nicio parte a lumii nu este lipsită de violenţă."

Luni, Borrell a negat că mesajul său a fost rasist sau colonialist, spunând că a intenţionat să respingă ideea de "fortăreaţa Europa" şi să încurajeze elevii să se implice în lume.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici