Europa, val de căldură necruţător. Incendiile de vegetaţie pârjolesc emisfera nordică

Europa traversează un val de căldură necruţător, cu temperaturi care se aşteaptă să atingă 48 de grade Celsius în unele regiuni. Incendiile de vegetaţie pârjolesc mai multe zone din continent, inclusiv Grecia, Spania şi Cipru.

390 afișări
Imaginea articolului Europa, val de căldură necruţător. Incendiile de vegetaţie pârjolesc emisfera nordică

Europa, val de căldură necruţător. Incendiile de vegetaţie pârjolesc emisfera nordică

Autorităţile sanitare au tras un semnal de alarmă din America de Nord până în Europa şi Asia, îndemnând populaţia să se hidrateze şi să se adăpostească de soarele arzător.

Europa, continentul care se încălzeşte cel mai rapid din lume, se pregătea ca vârful actualului val de căldură să atingă insulele italiene Sicilia şi Sardinia, unde Agenţia Spaţială Europeană a prognozat o temperatură maximă de 48 de grade Celsius. Precedentul record european de temperatură a fost de 48,8 grade Celsius, înregistrat în Sicilia în 2021, notează AFP.

Italienii au fost avertizaţi să se pregătească pentru "cel mai intens val de căldură al verii şi, de asemenea, unul dintre cele mai intense din toate timpurile", în timp ce temperaturile au atins aproape un record de 39 de grade Celsius la Roma, luni.

În apropiere de Atena, serviciile de urgenţă luptă cu incendii de vegetaţie în mai multe localităţi din jurul Atenei. "Principala noastră preocupare este protejarea vieţii umane", a declarat presei purtătorul de cuvânt al pompierilor, Yannis Artopios.

Mai multe case au ars în zonă, potrivit imaginilor difuzate de televiziunea publică ERT.

Un incendiu de pădure a izbucnit pe fondul vântului puternic lângă popularul oraş balnear Loutraki, unde primarul a declarat că 1.200 de copii au fost evacuaţi din taberele de vacanţă.

"Vremea extremă ... are un impact major asupra sănătăţii umane, ecosistemelor, economiilor, agriculturii, energiei şi aprovizionării cu apă", a declarat secretarul general al Organizaţiei Meteorologice Mondiale (OMM), Petteri Taalas.

Potrivit serviciului de monitorizare a vremii din UE, a fost deja cea mai călduroasă lună iunie din lume, iar luna iulie pare să doboare şi ea recorduri.

Spania nu s-a bucurat de prea mult răgaz, cu temperaturi de 44,7 grade Celsius înregistrate luni în oraşul Jaen din sudul ţării.

În Cipru, unde se aşteaptă ca temperaturile să se menţină peste 40C până joi, un bărbat în vârstă de 90 de ani a murit din cauza insolaţiei, iar alţi trei bătrâni au fost spitalizaţi, au anunţat autorităţile sanitare.

Şi unele părţi ale Asiei „s-au copt” la temperaturi record. China a raportat un nou record pentru mijlocul lunii iulie în nord-vestul ţării, unde temperaturile au atins 52,2°C în satul Sanbao din regiunea Xinjiang, depăşind precedentul record de 50,6°C stabilit în urmă cu şase ani.

Alerte de insolaţie fuseseră emise în 32 din cele 47 de prefecturi din Japonia, în principal în regiunile centrale şi sud-vestice. Cel puţin 60 de persoane au fost tratate pentru insolaţie, potrivit presei, dintre care 51 au fost transportate la un spital din Tokyo.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici