Evaluare SUA: Rusia ar putea lansa o invazie a Ucrainei la începutul lui 2022 cu un efectiv de 175.000 de militari

  • SUA consideră că Rusia intenţionează să invadeze Ucraina „ la începutul anului 2022” cu aproximativ 175.000 de soldaţi.
  • Estimarea este un semn al creşterii îngrijorării Washingtonului cu privire la intenţiile Moscovei faţă de vecinul său.
6298 afișări
Imaginea articolului Evaluare SUA: Rusia ar putea lansa o invazie a Ucrainei la începutul lui 2022 cu un efectiv de 175.000 de militari

Evaluare SUA: Rusia ar putea lansa o invazie a Ucrainei la începutul lui 2022 cu un efectiv de 175.000 de militari

Un oficial al administraţiei Biden a declarat vineri seara că planul Moscovei este „o ofensivă militară împotriva Ucrainei la începutul lui 2022, cu forţă de două ori mai mare decât cea observată în primăvara trecută când Rusia a concentrat efective militare în apropierea graniţelor Ucrainei”.
 
Planul include „mişcare extinsă a 100 de grupuri tactice cu un efectiv de aproximativ 175.000 de oameni, împreună cu blindate, artilerie şi echipamente”. Potrivit oficialului administraţiei Biden, jumătate din unităţi se află deja în apropierea graniţei cu Ucraina, relatează Finiancial Times.
 
Detaliile privind evaluarea SUA asupra planurilor Rusiei, raportate pentru prima dată de The Washington Post, au apărut la câteva ore după ce Biden a declarat că este în „contact constant” cu aliaţii europeni şi Ucraina cu privire la ameninţarea Moscovei. El a spus că va încerca să-l împiedice pe preşedintele rus Vladimir Putin să-şi urmeze aceste planuri, sugerând măsuri punitive.
 
Un purtător de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate al Casei Albe a declarat că Washingtonul este „profund îngrijorat de dovezile conform cărora Rusia îşi intensifică planurile pentru o acţiune militară semnificativă împotriva Ucrainei” – menţionând că acest lucru a fost discutat de Antony Blinken, secretarul de stat al SUA, într-o călătorie în Europa săptămâna aceasta.
 
„Administraţia Biden a fost consecventă în mesajul nostru către Rusia: Statele Unite nu caută conflicte, iar cea mai bună modalitate de a evita o criză şi o spirală negativă în relaţia mai largă este prin diplomaţie şi detensionare”, a spus purtătorul de cuvânt al NSC.
 
Evaluării americane au surprins unii oficiali europeni, iar autorităţile de pe ambele maluri ale Atlanticului au petrecut săptămâni întregi comparând şi analizând rapoartele lor. Administraţia Biden încearcă să semnaleze riscurile unei invazii ucrainene ca parte a unui impuls diplomatic pentru a-l descuraja pe Putin să acţioneze.
 
Un oficial american al apărării a declarat săptămâna trecută pentru Financial Times că administraţia Biden se gândeşte să furnizeze armament Ucrainei, dar că discuţiile între agenţii continuă şi nu au fost încă luate decizii.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici