Evo Morales, favorit la obţinerea celui de-al treilea mandat la conducerea Boliviei

Aproximativ şase milioane de bolivieni au început să voteze duminică în cadrul unor alegeri generale care urmează să concretizeze susţinerea masivă de care se bucură preşedintele de stânga Evo Morales, acordându-i al treilea mandat şi majoritatea absolută în Parlament, relatează AFP.

132 afișări
Imaginea articolului Evo Morales, favorit la obţinerea celui de-al treilea mandat la conducerea Boliviei

Evo Morales (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Secţiile de votare au fost deschise la ora locală 8.00 (15.00, ora României) şi vor fi închise la ora locală 16.00 (23.00, ora României). Bolivienii din străinătate pot participa în premieră la acest scrutin, al optulea de la revenirea democraţiei în ţară.

Vicepreşedintele Alvaro Garcia Linera a fost unul dintre primii membri ai Guvernului care a votat. Preşedintele Morales, care potrivit sondajelor ar fi creditat cu 60% din intenţiile de vot, urmează să voteze în fieful său, Chapare, în regiunea Cochabamba (centru).

Votul este obligatoriu în Bolivia, alternativa fiind o amendă usturătoare (aproximativ 60 de dolari), iar consumul de alcool este interzis, la fel ca şi portul unei arme de foc.

Circulaţia maşinilor particulare a fost, de asemenea, reglementată în timpul alegerilor, fiind necesar un permis special.

Principalul candidat al opoziţiei, Samuel Doria Medina, de la Uniunea Democratică (UD), un magnat al cimentului şi fast-food-ului, rivalul înfrânt de către Morales în ultimele două scrutine prezidenţiale, este creditat cu 18% din intenţiile de vot.

Fostul preşedinte conservator Jorge Quiroga (9%) s-ar clasa pe poziţia a treia în intenţiile de vot, urmat de social-democratul Juan del Granado (3%) şi candidatul Partidului Verde Fernando Vargas (2%).

Aproximativ 60 de observatori de 22 de naţionalităţi, mandataţi de Organizaţia Statelor Americane (OEA), vor fi prezenţi în diverse regiuni ale ţării.

Primele rezultate la ieşirea de la urne urmează să fie cunoscute înainte de ora locală 20.00.

Instalat la putere în 2006, după ce a obţinut 54% din voturi, Evo Morales, primul preşedinte amerindian al Boliviei, a fost reales triumfal în 2009 cu un scor de 64%.

Cel mai vechi preşedinte în exerciţiu pe continent, el ar urma să fie reales din primul tur pentru un mandat de cinci ani.

Sunt aleşi, de asemenea, membrii Parlamentului, pentru Senat 36, iar pentru Camera Deputaţilor 130.

Din cauză că deţine controlul asupra Congresului, partidele de opoziţie şi-au exprimat temerea că Morales are mână liberă să modifice Constituţia pentru a fi reales de mai multe ori.

Întrebat despre posibilitatea unei noi candidaturi la finalul probabilului său nou mandat, în 2020, Morales a promis să "respecte Constituţia" din 2009, care prevede o singură realegere consecutivă.

"În nouă ani, am învăţat să guvernăm bine şi de aceea câştigăm cu o majoritate largă", s-a felicitat Morales în faţa membrilor Movimiento Al Socialismo (MAS), la ultimul miting de campanie, la El Alto, în apropiere de La Paz.

El intră în alegeri de pe o poziţie de stabilitate politică, fără precedent într-o ţară în care au avut loc 160 de lovituri de stat, de la independenţă, în 1825.

El revendică totodată unul dintre cele mai bune niveluri de creştere economică din regiune, iar felul în care a gestionat ţara, una dintre cele mai sărace din America Latină, a fost încurajat de către organizaţii internaţionale.

"Con Evo vamos bien" ("Cu Evo ne este bine") proclamă afişele omniprezente ale candidatului pe străzile din La Paz, unde cele ale rivalilor strălucesc prin absenţă.

Pentru locuitorii capitalei, dovada concretă a unei mai bune calităţi a vieţii este cotidiană şi a luat forma telefericului urban care leagă, de câteva luni, La Paz de El Alto, de la 3.200 la 4.000 de metri altitudine.

Cu cabinele sale silenţioase, ultramoderne şi strălucitoare - roşii, galbene sau verzi, culorile steagului bolivian - această linie, un adevărat metrou aerian, a revoluţionat viaţa a mii de utilizatori din capitala situată la cea mai înaltă altitudine din lume.

În opinia rivalului său Samuel Doria Medina, guvernarea lui Morales este sinonimă cu "mai multă corupţie, mai mult trafic de droguri şi mai multă insecuritate".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici