EXCLUSIV | Ana Gomes, pentru MEDIAFAX: Abordarea Guvernului Spaniei riscă să amplifice criza din Catalonia

Refuzul Guvernului Spaniei de a accepta un statut special pentru regiunea Catalonia a generat actuala criză separatistă, a declarat, pentru MEDIAFAX, eurodeputata portugheză Ana Gomes, avertizând că recentele decizii ale Madridului riscă să amplifice conflictul.

1704 afișări
Imaginea articolului EXCLUSIV | Ana Gomes, pentru MEDIAFAX: Abordarea Guvernului Spaniei riscă să amplifice criza din Catalonia

Ana Gomes, pentru MEDIAFAX: Abordarea Guvernului Spaniei riscă să amplifice criza din Catalonia

"Din nefericire, la originea acestei crize este decizia Partidului Popular, partidul premierului spaniol Mariano Rajoy, de a refuza statutul de autonomie care fusese negociat de socialiştii spanioli cu liderii Cataloniei şi care fusese adoptat de Parlamentul catalan în anul 2006. Era un statut care în mod evident, în cadrul constituţional spaniol, recunoştea Catalonia ca fiind o entitate cu rang naţional, cu modalităţi specifice de afirmare a identităţii naţionale", a declarat eurodeputata socialistă Ana Gomes într-un interviu acordat agenţiei MEDIAFAX.

"Sigur că eu, ca politician proeuropean, nu vreau fragmentări, nu vreau dezintegrarea niciunui stat membru al Uniunii Europene, cu atât mai puţin a Spaniei, care este vecină a ţării mele (Portugalia -n.red.), mai ales că prosperitatea Spaniei este legată de prosperitatea noastră. Pe de altă parte, Partidul Popular de la Madrid a avut o poziţie puternic reacţionară, naţionalistă, centralizată, care a condus la alimentarea tendinţelor catalane în favoarea independenţei, iar situaţia s-a agravat în ziua acelui aşa-numit referendum desfăşurat pe 1 octombrie, când premierul Mariano Rajoy a trimis Garda Civilă să lupte împotriva Poliţiei catalane, Mossos d'Esquadra; s-au văzut în întreaga lume scenele de violenţă inadmisibile într-un stat european democratic. Mă tem că cele mai recente măsuri - suspendarea autonomiei şi arestarea liderilor separatişti - ceva de neconceput, pe unii îi cunosc personal - cred că în final aceste lucruri vor fi folosite în avantajul separatiştilor şi vor alimenta mişcarea lor", a atras atenţia Ana Gomes.

Interviul integral cu eurodeputata Ana Gomes, vicepreşedintele Comisiei Parlamentului European pentru investigarea activităţilor de spălare de bani şi evaziune fiscală, va fi difuzat marţi de agenţia de ştiri MEDIAFAX.

Guvernul Spaniei a retras autonomia Cataloniei, dizolvând Guvernul şi Parlamentul de la Barcelona, după ce regiunea şi-a proclamat independenţa. Madridul a convocat alegeri parlamentare anticipate în Catalonia şi a decis arestarea liderilor catalani. Locuitorii Cataloniei s-au pronunţat pe 1 octombrie în favoarea independenţei regiunii faţă de Spania, într-un referendum considerat neconstituţional de Guvernul Spaniei şi de Uniunea Europeană.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici