Există speranţă: mai multe naţiuni iau măsuri pentru a salva oceanele lumii

Reprezentanţi din peste 100 de ţări s-au angajat să adopte măsuri menite să protejeze oceanele de daunele umane, inclusiv intensificarea luptei împotriva pescuitului ilegal, reducerea poluării cu plastic şi o mai bună protecţie a apelor internaţionale.

227 afișări
Imaginea articolului Există speranţă: mai multe naţiuni iau măsuri pentru a salva oceanele lumii

Preşedintele francez, Emmanuel Macron, găzduind vineri, 11 februarie, sesiunea summitului One Ocean, a declarat că 2022 a fost „un an decisiv şi ar trebui să ne luăm aici, la Brest, angajamente clare şi ferme”.

Reprezentantul american pentru climă, John Kerry, a spus că „oceanul face posibilă viaţa pe Pământ, produce mai mult de jumătate din oxigenul pe care îl respirăm – şi chiar şi acesta este în pericol. Oceanul şi clima sunt indisolubil legate. Sunt una şi aceeaşi”.

Cele 27 de state ale UE şi alte 16 state au convenit să urmărească un acord global până la sfârşitul anului pentru a reglementa utilizarea durabilă a mării libere, ape aflate în afara jurisdicţiei oricărei ţări, dar şi pentru a le păstra biodiversitatea.

„Suntem atât de aproape, dar trebuie să facem forţă [pentru ca tratatul să fie semnat în 2022]”, a declarat preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, notează The Guardian. Speranţa este ca la o a patra şi ultimă rundă de negocieri ONU ce va avea loc la New York, în martie, să se ajungă la un acord.

Peggy Kalas, de la High Seas Alliance, a declarat că anunţul a fost „un angajament important şi oportun de a ne proteja bunurile comune globale”. Dar François Chartier, de la Greenpeace Franţa, a spus că activiştii „se aşteaptă la măsuri concrete privind mecanismele de conservare şi guvernare”.

În timp ce alte 30 de ţări s-au înscris şi la aşa-numita coaliţie 30x30, care a fost lansată în ianuarie 2021 şi care îşi propune să protejeze 30% din pământul şi marea lumii până în 2030, „lipsesc clarificări cu privire la nivelul de protecţie a zonelor marine acoperite’’, a spus Chartier.

Şase ţări s-au alăturat unui „angajament global pentru economia materialelor plastice”, susţinut de programul ONU pentru mediu, angajament ce vine în ajutorul guvernelor şi a întreprinderilor să facă tranziţia către o economie circulară care vizează reciclarea sau reutilizarea a 100% din toate materialele plastice.

Într-un efort de a reduce şi mai mult pescuitul ilegal, nedeclarat şi nereglementat, care reprezintă aproape o cincime din capturile globale, alte şase ţări s-au angajat să ratifice acordul Organizaţiei Maritime Internaţionale de la Cape Town care stabileşte standarde de siguranţă pentru ambarcaţiunile de pescuit.

Oficialii francezi au declarat că summitul, la care au participat personal sau virtual şefi de state şi de guverne din 41 de ţări, a marcat punctul de plecare al unei serii de întâlniri internaţionale cheie axate pe oceane, inclusiv Conferinţa Oceanului ONU de la Lisabona ce va avea loc în iunie şi Cop27 din Egipt, de la toamnă.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici