Expeditorii coletelor-capcană ar putea avea legături cu şcoli americane din Yemen

Autorităţile americane consideră că pachetele cu explozibil descoperite în avioane cargo cu destinaţia SUA ar fi fost expediate de militanţi care au legături cu şcoli americane din Yemen, au declarat oficiali citaţi de Wall Street Journal, în ediţia electronică de duminică.

26 afișări
Imaginea articolului Expeditorii coletelor-capcană ar putea avea legături cu şcoli americane din Yemen

Expeditorii coletelor-capcană ar putea avea legături cu şcoli americane din Yemen (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Anchetatorii au analizat pachetele şi explozibilele descoperite în două avioane din Dubai şi Marea Britanie, care veneau din Yemen. Oficialii cred că circuitele sofisticate şi explozibilele folosite sugerează că dispozitivele ar putea fi opera lui Ibrahim Hassan al-Asiri, principala persoană care fabrică bombe pentru gruparea al-Qaida din Yemen.

Conform oficialilor, cele două colete interceptate vineri conţineau un explozibil puternic şi greu de detectat cunoscut drept PETN, aceeaşi substanţă folosită de Al-Qaida din Peninsula Arabă în atentatul eşuat din ziua de Crăciun, împotriva unui avion de linie cu destinaţia SUA. Coletele interceptate vineri conţineau de patru până la şase ori mai multă PETN.

Anchetatorii consideră că ambele pachete au fost expediate de indivizi având posibile legături cu Institutul American pentru Limbi străine şi Managementul Computerelor din Yemen, cunoscut drept YAI, sau cu Centrul American pentru Instruire şi Dezvoltare, sau ACT.

Autorul atentatului eşuat din ziua de Crăciun, nigerianul Umar Farouk Abdulmutallab, a studiat la o şcoală din Yemen, cunoscută drept Institutul pentru Limbă Arabă.

Oficiali yemeniţi au declarat sâmbătă seara că forţele de securitate au arestat două persoane care au legătură cu ancheta privind expeditorii coletelor către SUA. Detalii despre suspecţi nu sunt cunoscute, cu excepţia faptului că este vorba despre o femeie şi mama sa, conform oficialilor.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici