Expert: "Celule clandestine" din aparatul de stat turc ar putea fi implicate în atentatul din Ankara

Între posibilii responsabili ai atentatului comis sâmbătă la Ankara, Didier Billion, adjunctul directorului Institutului pentru Relaţii Internaţionale şi Strategice (IRIS), evocă ipoteza unor "celule clandestine" ascunse în rândul "aparatului de stat", relatează AFP în pagina electronică.

2694 afișări
Imaginea articolului Expert: "Celule clandestine" din aparatul de stat turc ar putea fi implicate în atentatul din Ankara

Expert: "Celule clandestine" din aparatul de stat turc ar putea fi implicate în atentatul din Ankara (Imagine: Hepta/Mediafax Foto

Într-un interviu acordat duminică AFP, Billion evocă patru ipoteze. Autorităţile politice turce au evocat posibilitatea ca în spatele atentatului să se afle fie Statul Islamic (SI), fie Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), însă această posibilitate "nu este foarte credibilă", apreciază el. "În ceea ce priveşte SI, nimic nu este imposibil, pentru că le cunoaştem modalităţile de acţiune, dar eu nu cred că au în prezent pe agendă să comită atentate chiar în Turcia", afirmă el.

În ceea ce priveşte PKK, expertul respinge ipoteza ca "absurdă", apreciind că "aceasta este o reacţie pavloviană a autorităţilor turce". În opinia sa, atentatul nu prezintă modalităţi de operare ale PKK, care a comis atentate teroriste, dar vizând mai degrabă poliţişti, membri ai armatei, dar aproape niciodată civili în mijlocul unei mulţimi. În plus, manifestanţii adunaţi la Ankara erau militanţi apropiaţi HDP, "partidul pentru democraţia popoarelor, care este vitrina legală a PKK", subliniază el.

Expertul nu consideră "prea credibilă" nici a treia ipoteză a autorităţilor - a unui grupuscul din cadrul extremei stângi turce.

"A patra ipoteză este ceea ce în Turcia se numeşte statul profund, care este alcătuit din câteva celule clandestine, ascunse în modul de funcţionare a aparatului de stat, şi anume în sânul armatei, dar şi poliţiei, şi despre care ştim că a putut comite atentate, operaţiuni de destabilizare, (...) încercând să restrângă rândurile în jurul puterii", declară Billion.

"Nu am, evident, niciun element tangibil de probă, dar ar exista o logică politică", subliniază el.

În opinia sa sunt posibile şi alte atentate. Mai întâi, există o polarizare a situaţiei politice, foarte îngrijorătoare, foarte gravă, argumentează el. În estul şi sud-estul Turciei au loc scene de război civil, înfruntări foarte violente. Câteva mici oraşe aproape că s-au desprins, proclamându-şi "autonomia democratică", subliniază expertul, adăugând că există de asemenea oraşe în care tineri apropiaţi PKK au ridicat baricade. Situaţia este îngrijorătoare, cu atât mai mult în contextul situaţiei regionale în Irak şi Siria, analizează el.

"Nu este, deci, deloc imposibil, din nefericire, să fie comise şi alte atentate. Atunci când a avut loc atentatul de la Suruç, în iulie, am spus că era probabil primul dintr-o serie. Din nefericire, a avut loc un fel de confirmare macabră ieri (sâmbătă)", a declarat expertul.

"Preşedintele Republicii (turce Tayyp) Erdogan nu încetează să recurgă la ceea ce eu numesc strategia tensiunii, adică încearcă să polarizeze poziţiile politice din Turcia. (...) Scopul este să atragă o parte din electoratul naţionalist în aceste alegeri care urmează", a mai spus el.

Întrebat dacă alegerile pot avea loc într-o atmosferă atât de degradată, expertul afirmă că autorităţile turce nu dau semne că ar vrea să le anuleze.

Începând din august şi până la jumătatea lui septembrie, aproximativ 300 de atacuri au vizat sedii HDP, aproape în întreaga Turcie, la care au participat huligani înarmaţi cu bâte de baseball şi bare de fier. În aceeaşi perioadă a fost atacat, de asemenea, sediul cotidianului Hürriyet, cu unul dintre cele mai mari tiraje din ţară.

"Nu înseamnă că ne aflăm în stadiul unei anulări sau amânări a alegerilor (...), dar este o posibilitate pe care nu o putem exclude", apreciază Billion.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici