Expertul din SUA nominalizat pentru o funcţie în UE se retrage, pe fondul acţiunilor de contestare

Margrethe Vestager, comisarul Uniunii Europene pentru Competiţie, a anunţat miercuri, "cu regret" că Fiona Scott Morton, fost oficial în cadrul Administraţiei Barack Obama şi profesor la Universitatea Yale, renunţă la ocuparea funcţiei de economist-şef la Directoratul General pentru Competiţie.

175 afișări
Imaginea articolului Expertul din SUA nominalizat pentru o funcţie în UE se retrage, pe fondul acţiunilor de contestare

Expertul din SUA nominalizat pentru o funcţie în UE se retrage, pe fondul acţiunilor de contestare

Fiona Scott Morton, cetăţean american, şi-a justificat decizia prin faptul că numirea sa a generat "controverse politice", subliniind că nu a beneficiat de susţinere totală la nivelul Uniunii Europene, potrivit cotidianul Le Monde.

Franţa ceruse Comisiei Europene să anuleze decizia numirii Fionei Scott Morton într-o funcţie de consultanţă în materie de politică economică, inclusiv asupra subvenţiilor naţionale, fuziunilor companiilor şi achiziţiilor. Fiona Scott Morton, cetăţean american, ar fi fost prima persoană care nu provine dintr-un stat membru UE numită în această poziţie. Ar fi urmat să înceapă activitatea la 1 septembrie.

Catherine Colonna, ministrul francez de Externe, exprimase "stupefacţie" privind această nominalizare, iar Jean-Noël Barrot, secretar de stat francez responsabil de Afaceri Digitale, emisese dubii asupra acţiunii, argumentând că este o decizie inadecvată, în contextul în care "Europa iniţiază cel mai ambiţios plan din lume privind reglementările în domeniul digital". "Reglementările în domeniul digital constituie o problemă-cheie pentru Franţa şi pentru Europa", afirmase Catherine Colonna, cerând Comisiei Europene "să reanalizeze" decizia de nominalizare.

Preocupările Franţei au fost susţinute de liderii principalelor grupuri politice din Parlamentul European, care i-au trimis o scrisoare comisarului Margrethe Vestager în care au cerut "anularea deciziei nominalizării".

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
ue,
politică,

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici