EXPLOZIE la bordul unui submarin militar indian, la Mumbay. Vasul transporta rachete şi torpile. Sursă: Nu este exclus un act terorist - VIDEO

O explozie s-a produs miercuri dimineaţa la bordul unui submarin militar indian, INS Shindhu Rakshak, aflat la chei în Mumbay (coasta de vest), provocând un incendiu, în timp ce 18 persoane se aflau la bord, a declarat un purtător de cuvânt al armatei pentru AFP.

883 afișări
Imaginea articolului EXPLOZIE la bordul unui submarin militar indian, la Mumbay. Vasul transporta rachete şi torpile. Sursă: Nu este exclus un act terorist - VIDEO

EXPLOZIE la bordul unui submarin militar indian, la Mumbay. Vasul transporta rachete şi torpile. Sursă: Nu este exclus un act terorist - VIDEO

Ministrul Apărării A. K. Antony a calificat acest accident drept "cea mai mare tragedie din ultima perioadă", adăugând că mai multe persoane au murit în urma acestei explozii, dar fără a preciza bilanţul acesteia. "Mă simt trist când mă gândesc la membrii Marinei care şi-au pierdut viaţa în timp ce se aflau în serviciul ţării", a declarat A. K. Antony.

"Cauza exploziei este necunoscută", a declarat purtătorul de cuvânt Narendra Kumar Vispute, adăugând că echipe de salvatori căutau 18 persoane care se aflau la bordul acestui submarin cu propulsie diesel-electrică, modernizat recent.

Postul de televiziune NDTV a difuzat imagini neclare cu o explozie puternică, puţin după miezul nopţii, în care se văd flăcări deasupra şantierului naval.

Scafandri au fost trimişi să caute persoanele care lipseau la apel, după stingerea focului, a adăugat purtătorul de cuvânt. "Nu înregistrăm victime confirmate, pentru moment", a continuat el.

"Majoritatea marinarilor şi persoanelor care se aflau în apropierea submarinului în momentul exploziei au fost transportate la (spitalul) INHS Asvini, din cauza unor răni", a adăugat el.

Potrivit unui alt purtător de cuvânt, P.V.S. Satish, submarinul era operaţional şi transporta la bordul său "torpile şi rachete". "Este o pierdere imensă", a afirmat el.

INS Sindhu Rakshak, care tocmai fusese renovat şi modernizat de Rusia, s-a scufundat parţial, "doar o porţiune (a navei) fiind vizibilă la suprafaţă", se arată într-un comunicat al armatei.

Accidentul are loc după câteva zile de la anunţarea lansării primului portavion conceput şi construit în India şi începerea testelor primului submarin nuclear indian.

New Delhi investeşte miliarde de dolari în modernizarea echipamentului său militar. O parte din acesta datează din perioada fostei Uniuni Sovietice.

Submarinul indian reparat în Rusia era "operaţional", afirmă şantierele Zviozdocika

Submarinul militar indian la care a avut loc o explozie, cu 18 persoane la bord, la Mumbay, era "operaţional", a declarat miercuri un purtător de cuvânt al şantierelor navale ruse Zviozdocika, cele care au efectuat lucrările de reparaţie.

"Inginerii de la «Zviozdocika» au rezolvat toate problemele", a declarat un purtător de cuvânt al societăţii ruse pentru agenţia RIA Novosti, adăugând că s-au făcut "câteva observaţii" în cursul unei inspecţii efectuate de experţi în portul Severodvinsk, în Marea Barents.

Acest purtător de cuvânt, a cărui identitate nu a fost precizată, nu a oferit niciun detaliu asupra naturii "observaţiilor", adăugând că acestea se înscriau în "procesul normal al lucrărilor".

"În momentul semnării actului de predare (a submarinului INS Shindhurakshak) părţii indiene, nu s-a făcut nicio reclamaţie", a subliniat oficialul.

"Am semnat în iunie 2010 un contract pentru reparaţii de rutină şi de modernizare (ale submarinului) şi l-am predat în ianuarie 2013" autorităţilor indiene, a precizat el.

C. Uday Bhaskar, un fost ofiţer al Marinei indiene şi fost director al Fundaţiei Maritime Naţionale, consideră că este vorba de "un eşec major". Pentru toţi marinarii, "acesta este unul dintre cele mai grave lucruri care se pot produce", a declarat el pentru postul de televiziune NDTV.

În februarie 2010, un incendiu a izbucnit la bordul aceluiaşi submarin, în timp ce se afla la chei, la Visakhapatnam, în statul Andhra Pradesh (sud), omorând un marinar în vârstă de 24 de ani.

Nava este prevăzută pentru un echipaj de 53 de persoane şi poate naviga fără asistenţă şi opriri timp de 45 de zile, potrivit site-ului Marinei indiene.

Un oficial de rang înalt din cadrul Marinei a declarat, sub protecţia anonimatului, că una dintre cauzele posibile ale exploziei poate fi legată de sistemul de propulsie al navei.

"Am instalat un nou sistem de rachete de tip «Club» şi (alte) sisteme de producţie străină, inclusiv un sistem indian", a adăugat oficialul rus.

Potrivit unei surse militaro-diplomatice ruse, nu este de exclus un act terorist.

"Nu este exclus ca cineva să fi decis să strice sărbătoarea naţională în India - Ziua Independenţei, care va fi celebrată pe 15 august", a declarat această sursă citată de agenţia Interfax, fără să ofere alte detalii.

INS Shindhurakshak este în continuare în garanţie rusă.

Opt angajaţi ai societăţii Zviozdocika se află, în prezent, în portul Mumbay, unde submarinul s-a scufundat parţial, în noaptea de marţi spre miercuri.

"Nu avem, în continuare, informaţii despre ceea ce s-a întâmplat cu adevărat", a mai declarat purtătorul de cuvânt.

Alt reprezentant al Zviozdocika a anunţat că experţi de pe şantierele navale ruse vor organiza o reuniune de urgenţă, miercuri, pentru a discuta despre accident.

Compania "Zviozdocika este pregătită să ofere tot ajutorul în investigaţii şi cercetarea cauzelor accidentului", a declarat acest oficial pentru agenţia Itar-Tass.

INS Sindhurakshak a fost predat Marinei indiene pe 26 ianuarie. Este vorba despre un submarin din cadrul proiectului 877 EKM (Kilo, potrivit clasificării NATO), construit pe şantierele navale Admiraleiskie Verfi din Sankt Petersburg în 1995, la solicitarea Marinei indiene.

Conform contractului semnat pe 4 iunie 2010, lucrările de renovare şi modernizare ale submarinului au fost încredinţate şantierului Zviozdocika, în regiunea Arhanghelsk (nord).

Submarinul a fost vândut de Rusia în 1997 şi nu este dotat cu echipamentele cele mai moderne cu care sunt prevăzute navele moderne, a declarat pentru AFP Rahul Bedi, un expert în domeniul apărării la revista de specialitate Jane's.

Aceste tipuri de nave "nu au ieşire de siguranţă în caz de accident, spre deosebire de submarinele moderne", a declarat el. "Principala grijă în cazul submarinelor din India este pierderea rapidă a capacităţii lor. Cred că din 14 submarine cu propulsie diesel-electrică, doar 12 sunt operaţionale", a adăugat el. "Este un handicap important pentru operaţiunile Marinei indiene", a apreciat expertul.

În februarie 2010, un incendiu a izbucnit la bordul aceluiaşi submarin, în timp ce se afla la chei, la Visakhapatnam, în statul Andhra Pradesh (sud), omorând un marinar în vârstă de 24 de ani.

Şantierul naval de la Mumbay datează din peroada colonială şi are aproximativ 10.000 de angajaţi. Nu se ştia dacă incendiul a avariat alte submarine sau nave aflate în apropierea submarinului.

Armata a anunţat că a deschis o anchetă asupra accidentului. Perimetrul exploziei a fost închis publicului şi presei.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici