Explozii într-un depozit de arme din sudul Libanului, fieful mişcării Hezbollah

Mai multe explozii s-au produs marţi într-un depozit de arme dintr-un sat din sudul Libanului, a declarat un purtător de cuvânt al armatei, care a încercuit zona considerată fief al mişcării şiite Hezbollah.

133 afișări
Imaginea articolului Explozii într-un depozit de arme din sudul Libanului, fieful mişcării Hezbollah

Explozii într-un depozit de arme din sudul Libanului, fieful mişcării Hezbollah (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/AFP)

Potrivit presei acest depozit aparţine partidului şiit. "Mai multe explozii s-au produs într-o casă abandonată din satul Khirbet Selm", un fief al Hezbollah, situat la 20 de kilometri de frontiera cu Israelul.

"Este vorba despre un depozit de arme din perioada războiului din iulie" 2006 dintre Israel şi partidul şiit, a precizat oficialul.

Referitor la identitatea proprietarului depozitului, oficialul a spus doar că "în această zonă era numai Hezbollah" înainte de mobilizarea în 2006 a armatei libaneze în sud pentru prima dată în ultimii 30 de ani.

Potrivit televiziunilor şi site-urilor libaneze, depozitul aparţine Hezbollah şi conţine rachete, arme automate şi muniţie.

Armata a încercuit rapid zona, împiedicând jurnaliştii şi localnicii să se apropie.

Rezoluţia 1.701, care a oficializat încheierea ostilităţilor, dar nu printr-un armistiţiu permanent între Israel şi Hezbollah în 2006, cere respectarea strictă a unui embargou pentru armele destinate miliţiilor libaneze sau străine din Liban.

Arsenalul Hezbollah, mişcare care promovează lupta împotriva Israelului, nu mai este vizibil în sud din 2006, dar rămâne puternic şi chiar s-a triplat după conflict, potrivit statului evreu, cu 42.000 de rachete care pot atinge oraşe din sudul Israelului.

Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a avertizat în mod repetat cu privire la capacitatea militară a Hezbollah, care reprezintă o sfidare majoră a suveranităţii Libanului.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici