EXPLOZIILE DIN CHINA: Sute de tone de cianură erau stocate la depozitul devastat din oraşul Tianjin

Sute de tone de cianură erau stocate la depozitul devastat de două explozii de amploare în portul chinez Tianjin, care s-au soldat cu moartea a cel puţin 112 persoane, a declarat duminică un ofiţer militar de rang înalt, citat de AFP în pagina electronică.

1553 afișări
Imaginea articolului EXPLOZIILE DIN CHINA: Sute de tone de cianură erau stocate la depozitul devastat din oraşul Tianjin

EXPLOZIILE DIN CHINA: Sute de tone de cianură erau stocate la depozitul devastat din oraşul Tianjin (Imagine: Hepta / Mediafax Foto)

Declaraţia generalului Shi Luze, şeful Statului Major militar din regiunea Beijing, reprezintă prima confirmare oficială a prezenţei acestei substanţe toxice la depozitul de produse chimice.

Exploziile au generat temeri privind emisii de substanţe toxice, iar locuitorii şi familiile victimelor au criticat autorităţile pentru lipsa de informaţii, în condiţiile în care China a suspendat sau a închis zeci de site-uri acuzate că răspândesc "zvonuri".

Aproape 100 de persoane sunt în continuare date dispărute, inclusiv 85 de pompieri, dar oficialii au avertizat că unele dintre ele ar putea fi printre cele 88 de cadavre care nu au fost încă identificate.

Peste 700 de persoane au fost spitalizate în urma exploziilor de miercuri, care au declanşat un incendiu de amploare, urmat de noi deflagraţii sâmbătă.

Generalul Shi a declarat în cadrul unei conferinţe de presă că cianura a fost identificată în două locuri din zona exploziei. "Volumul era de sute de tone, conform primelor estimări", a precizat el.

O echipă militară formată din 217 experţi în substanţe chimice a fost mobilizată imediat după explozii. Oficialii au cerut de asemenea ajutorul experţilor producătorilor acestor substanţe, pentru a ajuta la neutralizarea lor, lucru pentru care s-a folosit peroxid de hidrogen.

Autorităţile au încercat să asigure opinia publică, insistând că, în pofida prezenţei unor poluanţi, aerul din Tianjin este sigur.

Agenţia oficială de presă China Nouă a relatat sâmbătă seara că nivelul de cianură din apa uzată era de 10,9 ori mai mare decât standardele în ziua care a urmat exploziilor, dar de atunci a scăzut, fiind de peste două ori mai mare decât limita normală.

Sâmbătă, autorităţile au evacuat locuitorii de pe o rază de trei kilomeri în jurul depozitului vizat de explozii.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici