Familiile minerilor chilieni blocaţi în subteran cer indemnizaţii de 12 milioane de dolari

Familiile a 29 dintre cei 33 de mineri blocaţi de la începutul lui august într-o mină chiliană au depus, joi, la Copiapo (nord) o cerere de indemnizare de 12 milioane de dolari împotriva proprietarilor minei, a anunţat un ales local care consiliază aceste familii.

63 afișări
Imaginea articolului Familiile minerilor chilieni blocaţi în subteran cer indemnizaţii de 12 milioane de dolari

Familiile minerilor chilieni blocaţi în subteran cer indemnizaţii de 12 milioane de dolari (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Cererea de indemnizaţii a fost prezentată joi" Curţii de Apel din Copiapo, principalul oraş din regiune, unde sunt blocaţi cei 33 de bărbaţi, în mina San Jose, a declarat pentru AFP Brunilda Gonzalez, primarul oraşului Caldera, situat în apropierea minei.

Valoarea indemnizaţiei cerute de cele 29 de familii (12 milioane de dolari, respectiv nouă milioane de euro), este o "estimare" calculată în funcţie de alte cazuri survenite în Chile", a precizat ea. "Dar până la urmă justiţia va fi cea care va decide" valoarea adecvată, a subliniat ea.

Gonzalez a precizat că acest recurs vizează grupul San Esteban, proprietarul minei San Jose, şi că un recurs ulterior ar trebui să vizeze statul chilian.

Cererea de indemnizaţii este al treilea plan al ripostei juridice demarate de familiile minerilor de la accidentul din 5 august din mina San Jose.

Familia unui miner, Raul Bustos, a depus deja plângere împotriva conducerii companiei San Esteban şi împotriva organismului public care reglementează industria minieră, Serviciul naţional de geologie şi mine, pentru că i-a permis minei San Jose să se redeschidă în 2008, în pofida unui accident mortal în 2007.

Un grup de 27 de familii a sesizat, de asemenea, justiţia şi a obţinut îngheţarea a 1,8 milioane de dolari din veniturile pe care urma să le perceapă compania pentru vânzarea de cupru, în aşteptarea cererilor de indemnizaţii ulterioare.

Justiţia chiliană, sesizată de Guvern de această dată, a decis de atunci îngheţarea tuturor activelor grupului San Esteban, estimate la 9,7 milioane de dolari, în vederea acoperirii costurilor de salvare, asumate în prezent de stat.

Minerii ar trebui aduşi la suprafaţă la începutul lui noiembrie, potrivit autorităţilor.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici