DOCUMENT. FBI a declasificat un document din ancheta privind atacurile din 11 septembrie. Nicio dovadă privind implicarea guvernului Saudit

  • Biroul Federal de Investigaţii al SUA a declasificat, sâmbătă noapte, un document care face parte din ancheta privind atacurile teroriste din 11 septembrie 2001.
  • Declasificarea a fost făcută în contextul presiunilor din partea rudelor victimelor.
  • Documentul face parte din ancheta privind posibila implicare a guvernului saudit în atacuri.
4599 afișări
Imaginea articolului DOCUMENT. FBI a declasificat un document din ancheta privind atacurile din 11 septembrie. Nicio dovadă privind implicarea guvernului Saudit

FBI a declasificat un document din ancheta privind atacurile din 11 septembrie. Nicio dovadă privind implicarea guvernului Saudit - DOCUMENT

Documentul datează din 2016 şi descrie contactele pe care teroriştii le-au avut cu saudiţi din Statele Unite. Totuşi, acesta nu oferă dovezi legate de posibile implicări ale guvernului din Arabia Saudită în atacurile din 11 septembrie.

De la început, guvernul saudit a negat orice implicare în atacurile din 11 septembrie. De asemenea, ambasada Arabiei Saudite în Washington a declarat, miercuri, că sprijină declasificarea tuturor documentelor „pentru a înceta, în sfârşit, acuzaţiile fără fundament împotriva regatului”.

Raportul conţine 16 pagini şi are mai multe secţiuni cenzurate.

Ordinul preşedintelui Biden, în urma presiunilor

Documentul a fost declasificat ca parte a unui ordin semnat de preşedintele SUA, Joe Biden, de a fi publicate informaţii ţinute secrete până acum referitoare la investigaţia finalizată de FBI. Investigaţia în cauză s-a concentrat pe presupusul sprijin logistic care ar fi putut fi oferit teroriştilor de un angajat al consulatului saudit din Los Angeles, Fahad al Thumairy, şi de un presupus spion al regatului arab din acelaşi oraş, Omar al Bayumi.

Documentul asigură că Al Bayumi a oferit „asistenţă de călătorie, cazare şi finanţare” pentru doi dintre teroriştii implicaţi în atentate, Nawaf al Hazmi şi Khalid al Mihdhar.

Alte rapoarte declasificate în ultimii ani au detaliat deja aceste contacte şi asistenţa lui Al Bayumi, care, după atentate, a fost reţinut în Marea Britanie şi a fost unul dintre protagoniştii investigaţiei conduse de o comisie a Congresului.

Totuşi, comisia nu a reuşit să găsească dovezi care să arate că guvernul saudit a fost implicat în finanţarea grupării al-Qaida sau a atentatelor.

Sute de rude ale victimelor şi supravieţuitori ai atentatelor i-au cerut preşedintelui SUA să nu participe la ceremoniile de comemorare, dacă nu publică noi părţi de arhivă din ancheta FBI legată de atentate.

„Dacă preşedintele Biden îşi reneagă angajamentul şi este de partea guverului saudit, vom fi obligaţi să ne împotrivim public oricărei participări a administraţiei sale la orice ceremonie comemorativă a atacurilor de la 11 septembrie”, se arată în scrisoarea semnată de rudele victimelor, supravieţuitori şi salvatori.

La începutul lunii septembrie, Biden a cerut Departamentului de Justiţie să declasifice noi documente în următoarele şase luni.

CITEŞTE ŞI: FOCUS 9/11. Cetăţenii americani de origine română care au pierit în urma atacului din 11 septembrie

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici