Femeile pakistaneze distrug tabuuri legate de dating pe Tinder

  • Întâlnirile ocazionale pentru femei sunt adesea dezaprobate în societatea pakistaneză, dominată de bărbaţi. Cu toate acestea, aplicaţii precum Tinder, care facilitează cunoaşterea şi întâlnirea între persoane care se plac, sunt o provocare la adresa normelor şi le permit femeilor să îşi exercite mai mult controlul asupra vieţii personale.
  • Popularitatea în creştere a aplicaţiilor de dating dezvăluie totodată amploarea controlului statului asupra alegerilor personale ale oamenilor.
  • Potrivit DW, majoritatea utilizatorilor aplicaţiei Tinder din Pakistan provin din marile oraşe, Islamabad, Lahore şi Karachi şi au, de obicei, între 18 şi 40 de ani.
2101 afișări
Imaginea articolului Femeile pakistaneze distrug tabuuri legate de dating pe Tinder

Deşi întâlnirile ocazionale pentru femei sunt încă dezaprobate în societatea conservatoare şi pregnant patriarhală a Pakistanului, în oraşele ţării atitudinile sunt în schimbare rapidă.

Faiqa, un antreprenor de 32 de ani din Islamabad, care a folosit aplicaţia Tinder timp de doi ani, a spus că, deşi experienţa a fost „eliberatoare”, mulţi bărbaţi pakistanezi nu sunt obişnuiţi cu ideea ca femeile să decidă liber asupra propriei vieţi intime, pretinzându-li-se de obicei să păstreze „onoarea” familiei.

„Am întâlnit unii bărbaţi pe Tinder, care se descriu pe ei înşişi ca „feminişti deschişi la minte”, dar care încă mă întrebau: „De ce o fată decentă şi educată ca tine este pe o aplicaţie de dating?”, a mărturisit Faiqa într-un interviu dat postului Deutsche Welle.
Întâlnirile online câştigă popularitate în Asia de Sud

India conduce piaţa de dating online în sudul Asiei, dar Pakistanul îi urmează. Un studiu realizat de Indonezian Journal of Communication Studies a constatat că majoritatea utilizatorilor aplicaţiei Tinder din Pakistan provin din marile oraşe, Islamabad, Lahore şi Karachi şi au, de obicei, între 18 şi 40 de ani.

Şi alte aplicaţii de dating câştigă popularitate. MuzMatch se adresează exclusiv musulmanilor, iar Bumble, chiar dacă este relativ nouă pe piaţa de dating online, este preferată de multe feministe pakistaneze, pentru că acolo femeile iniţiază prima conversaţie.

Afirmarea independenţei vieţii private într-o societate conservatoare

Unele femei pot desfide cu uşurinţă regulile societăţii, aşa cum este Sophia, o cercetătoare de 26 de ani din Lahore, care a declarat pentru DW: „Nu-mi pasă dacă oamenii mă judecă. Societatea te va judeca mereu, aşa că ce rost are să încerci să îi faci pe plac?”, spune ea.

Nu toate utilizatoarele aplicaţiei sunt însă la fel de deschise ca Sophia. Cele mai multe profiluri Tinder de femei pakistaneze nu dezvăluie identitatea completă a acestora, feţele acestora neapărând în întregime în fotografiile postate în aplicaţie. „Dacă ne punem numele sau fotografii reale, majoritatea bărbaţilor tind să ne urmărească. Dacă nu răspundem, ne găsesc pe reţelele de socializare şi trimit mesaje ciudate”, a declarat Alishba, în vârstă de 25 de ani, din Lahore.

Ea a menţionat, de asemenea, şi standardele duble în întâlnirile online, explicând că pe Tinder mulţi bărbaţi căsătoriţi folosesc deseori drept scuză căsătoria „distrusă” pentru a întâlni alte femei.

Gata cu „oprobriul şi etichetarea”

Pentru unii, popularitatea în creştere a aplicaţiilor de dating dezvăluie amploarea controlului statului asupra corpurilor femeilor şi a alegerilor personale ale oamenilor. Secretarul General Ameer ul Azeem al partidului islamic Jamaat-e-Islami a declarat pentru DW că „fetele şi băieţii care folosesc aceste aplicaţii se întâlnesc în secret pentru că realizează şi că este greşit”.

„În Occident, legi stricte protejează femeile de hărţuire. În Pakistan femeile nu pot fi protejate în timpul unor astfel de întâlniri secrete, dacă există hărţuire, deoarece astfel de legi lipsesc”.

Zarish, o artistă din Lahore, a declarat DW că femeile nu ar mai trebui să fie „controlate prin oprobriu şi etichetare”. Pakistanul, a spus ea, are probleme mult mai mai mari, care au nevoie de atenţie urgenţă şi, deci nu ar trebui să fie preocupat în mod obsedant de „ceea ce fac oamenii obişnuiţi în viaţa lor privată”.

„Alegerile şi dorinţele mele individuale mă reprezintă pe mine, ca persoană, şi nu onoarea familiei mele sau a societăţii”, a afirmat Zarish.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici