Festivităţile pentru aniversarea lui Mugabe, marcate de criza economică

Autorităţile din Zimbabwe au organizat o săptămână de festivităţi cu ocazia celei de-a 85-a aniversări a preşedintelui Robert Mugabe, dar fondurile sunt limitate, în contextul crizei economice şi a criticilor tot mai puternice la adresa regimului său, relatează The Times.

17 afișări
Imaginea articolului Festivităţile pentru aniversarea lui Mugabe, marcate de criza economică

Festivităţile pentru aniversarea lui Mugabe, marcate de criza economică (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Sâmbătă, ramura de tineret a partidului său Zanu (PF) va organiza petrecerea aniversară anuală a lui Mugabe, pentru care 10.000 de copii vor fi aduşi cu autobuzul, iar rudele şi apropiaţii săi vor fi serviţi cu enorme cantităţi de carne de vită, prăjituri şi mii de băuturi răcoritoare.

Liga de tineret intenţiona la început să strângă 300.000 de dolari pentru acest eveniment, dar, potrivit unor informaţii, donaţiile ar fi pe cale să fie epuizate.

Absalom Sikhosana, liderul ligii de tineret, a refuzat să ofere date privind banii strânşi până în prezent. "Operăm cu un buget limitat", a spus el. "Chiar şi fără un singur cent, festivităţile vor continua", a subliniat el.

Festivităţile pentru Mugabe, cel mai vârstnic şef de stat din lume, au început la sfârşitul săptămânii printr-o petrecere mai restrânsă la un hotel de lux, găzduită de soţia sa, Grace, şi însoţită de laude aduse de apropiaţi.

Cu o zi înainte de ziua de naştere a preşedintelui, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a dezvăluit că epidemia de holeră a ajuns la 80.000 de cazuri.

"În timp ce Mugabe organizează petreceri pentru cea de-a 85-a sa aniversare, unul din zece copii în această ţară este sortit să moară înainte de cea de-a cincea aniversare", a declarat organizaţia Salvaţi Copiii, care desfăşoară una dintre cele mai mari operaţiuni umanitare din ţară.

Duminică, premierul Morgan Tsvangirai a solicitat Occidentului să sprijine noul Guvern de uniune naţională din Zimbabwe şi a avertizat că ar putea fi nevoie de cinci miliarde de dolari pentru a reface economia statului.

Citeşte şi:

Peste 60.000 de cazuri de holeră, în Zimbabwe

Jurnalişti atacaţi în timp ce fotografiau o casă care i-ar aparţine lui Mugabe

UE înăspreşte sancţiunile impuse regimului din Zimbabwe

Mugabe se foloseşte de o "tentativă de asasinat" pentru a-şi spori puterea în Zimbabwe

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici