Fidel Castro afirmă că declaraţiile sale privind "modelul cubanez" au fost interpretate eronat

Fidel Castro a declarat, vineri, că declaraţiile sale privind socialismul cubanez au fost interpretate eronat de revista The Atlantic, care l-a citat spunând că "modelul cubanez nu mai funcţionează" nici măcar pentru Cuba.

18 afișări
Imaginea articolului Fidel Castro afirmă că declaraţiile sale privind "modelul cubanez" au fost interpretate eronat

Fidel Castro afirmă că declaraţiile sale privind "modelul cubanez" au fost interpretate eronat (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Jurnalistul american Jeffrey Goldberg a preluat declaraţia lui Castro într-un articol publicat miercuri pe site-ul revistei The Atlantic. Conform acestuia, întrebat dacă modelul cubanez poate fi exportat, Castro a răspuns că "modelul cubanez nu mai funcţionează nici chiar pentru noi".

"Adevărul este că răspunsul meu însemna exact contrariul a ceea ce au interpretat cei doi ziarişti în legătură cu modelul cubanez", a spus fostul preşedinte cubanez, referindu-se la Goldberg şi la Julia Sweig, care l-a însoţit la Havana.

Sweig, care a asistat la discuţie, a afirmat însă că fraza lui Castro nu a fost o glumă. "Nu glumea. Am interpretat (fraza) ca pe un fel de a spune că modelul economic nu mai funcţionează, dar nu se referea la revoluţie, etică socialistă, spirit de independenţă; vorbea numai despre model", a spus Julia Sweig, expert la Consiliul pentru Relaţii Externe.

Castro a afirmat că nu face precizarea cu amărăciune sau îngrijorare. "Mă amuză acum să văd cum (Goldberg) a interpretat literal, apoi a consultat-o pe Julia Sweig, ziarista care îl însoţea, înainte de a elabora teoria pe care a expus-o", a spus el.

Economia cubaneză, care face obiectul unui embargou al Statelor Unite, a fost grav afectată de prăbuşirea blocului sovietic, care asigura aprovizionarea insulei.

Castro, în vârstă de 84 de ani, nu a explicat cum ar fi trebuit interpretată declaraţia sa, mulţumindu-se doar să afirme că sistemul capitalist este cel care nu funcţionează. "Ideea mea, aşa cum ştie toată lumea, este că sistemul capitalist nu aduce nimic nici Statelor Unite, nici lumii, că duce de la criză la criză, crize din ce în ce mai grave, globale şi repetate, de care nu nu se mai poate scăpa. La ce poate servi un astfel de sistem unei ţări socialiste cum este Cuba?", a adăugat el.

Fraza liderului istoric al revoluţiei cubaneze, citată de The Atlantic, a provocat reacţii în străinătate, însă nu a fost publicată şi în Cuba.

Julia Sweig apreciază că din discuţiile avute cu Fidel Castro pot fi trase şi alte concluzii. "Ştiu că este greu de crezut, dar cred că fratele său se află în realitate la conducere", a spus ea.

Din cauza problemelor de sănătate grave, Fidel Castro i-a cedat conducerea ţării fratelui său Raul, la 31 iulie 2006, consacrându-se scrierii memoriilor şi publicării unor articole despre actualitatea mondială.

"Fidel este consultat, fără îndoială, dar nu se mai află în prima linie", a afirmat Sweig.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici