Fidel Castro îndeamnă SUA să îşi trateze deţinuţii aşa cum procedează Cuba

Fidel Castro a îndemnat Statele Unite să îşi trateze deţinuţii aşa cum procedează Cuba cu cei 75 de disidenţi încarceraţi în 2003, într-un articol publicat luni de cotidianul oficial Granma.

18 afișări
Imaginea articolului Fidel Castro îndeamnă SUA să îşi trateze deţinuţii aşa cum procedează Cuba

Fidel Castro îndeamnă SUA să îşi trateze deţinuţii aşa cum procedează Cuba

Fostul lider cubanez aminteşte că la 18 martie s-au împlinit cinci ani de la arestarea a peste 70 de "trădători ai patriei" şi declară că "nici unul dintre mercenari (termen oficial pentru disidenţi) nu a fost torturat şi nici privat de avocat sau de proces, deşi ele (procesele) au avut un caracter sumar, prevăzut de lege dacă există un pericol de agresiune".

Fidel Castro, care s-a retras de la putere luna trecută din cauza stării sale de sănătate precare, lansase în martie 2003 o campanie împotriva disidenţilor, dispunând arestarea şi condamnarea a 75 dintre ei la pedepse de şase până la 28 de ani de închisoare, în urma unor procese sumare.

"Dacă, la un moment dat, starea lor de sănătate o cere neapărat, ei sunt puşi în libertate, fără ca exigenţele imperialismului şi ale aliaţilor să influenţeze în orice fel", a adăugat el, făcând aluzie la eliberarea condiţionată a 20 dintre deţinuţi, în ultimii ani.

"Îndemnăm Statele Unite să procedeze cu deţinuţii lor aşa cum o face Cuba. Revoluţia cere respectul suveranităţii şi nu iertarea", a conchis el.

Eliberarea deţinuţilor politici cubanezi, în jur de 240 de persoane, este una dintre cererile pe care statele occidentale le-au adresat Cubei, în materie de respectare a drepturilor omului.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici