Fidel Castro participă la o şedinţă a Parlamentului cubanez, o premieră în ultimii patru ani

Liderul comunist cubanez, Fidel Castro, a avertizat, sâmbătă, Washingtonul asupra consecinţelor unui război nuclear împotriva Iranului în cadrul primului său discurs rostit în faţa Parlamentului de la Havana de la cedarea puterii, în urmă cu patru ani.

21 afișări
Imaginea articolului Fidel Castro participă la o şedinţă a Parlamentului cubanez, o premieră în ultimii patru ani

Fidel Castro participă la o şedinţă a Parlamentului cubanez, o premieră în ultimii patru ani (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Îmbrăcat într-o cămaşă kaki, Fidel Castro, care va împlini vineri 84 de ani, a fost întâmpinat cu aplauze de deputaţi, membrii Guvernului şi de fratele şi succesorul său, Raul, în vârstă de 79 de ani, potrivit imaginilor transmise în direct de televiziunea cubaneză.

Cunoscut pentru discursurile-fluviu din timpul preşedinţiei, Fidel Castro a rostit de această dată o alocuţiune de aproximativ zece minute pentru a evoca pericolul ca disputa dintre Statele Unite, Israel şi Iran să se transforme într-un război mondial. El nu a evocat situaţia din Cuba.

Preşedintele Statele Unite, Barack Obama, "din cauza numeroaselor sale ocupaţii, nu şi-a dat încă seama de acest lucru, dar consilierii săi au început să înţeleagă", a declarat Fidel Castro, în picioare, de la tribună.

Aceasta a fost prima dată când "comandantul suprem" s-a exprimat în direct la televiziune de la boala gravă care l-a constrâns să îi cedeze preşedinţia fratelui său, la 31 iulie 2006.

La 26 iulie, părintele Revoluţiei cubaneze, care a rămas prim-secretar al Partidului Comunist, declara că solicită organizarea unei şedinţe extraordinare a Parlamentului pentru a avertiza împotriva iminenţei unui conflict nuclear.

Într-o notă publicată miercuri în presa locală, el a lansat un "apel" către Barack Obama în care îl avertiza să stea deoparte de orice intervenţie militară împotriva Iranului, care este în colimatorul marilor puteri din cauza programului său nuclear controversat.

În ultimele săptămâni, Fidel Castro, care s-a consacrat în timpul convalescenţei elaborării de "reflecţii" pe teme actuale şi memoriilor sale, a ieşit de mai multe ori în public pentru a discuta despre criza iraniană.

De la revenirea sa foarte mediatizată pe scena publică, Fidel Castro nu a evocat niciodată situaţia din insula comunistă, aflată sub autoritatea fratelui său.

El nu a asistat la ceremonia oficială organizată cu ocazia sărbătorii naţionale din 26 iulie, nici la 1 august la şedinţa obişnuită a Parlamentului, care se reuneşte de obicei de două ori pe ani, şi care a discutat despre grava criză socio-economică din Cuba.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici