Fidel Castro renunţă la preşedinţia Cubei

Fidelo Castro a anunţat marţi că renunţă la preşedinţia Cubei, după aproape o jumătate de secol la conducerea ţării, în ediţia electronică a ziarului oficial Granma.

1 afișare
Imaginea articolului Fidel Castro renunţă la preşedinţia Cubei

Fidel Castro renunţă la preşedinţia Cubei

"Nu voi aspira şi nici nu voi accepta - repet - nu voi aspira şi nici nu voi accepta sarcina de Preşedinte al Consiliului de Stat şi de Comandant şef", scrie liderul cubanez, care a fost nevoit să renunţe la putere în urma cu aproximativ 19 luni, din cauza problemelor de sănătate.

"A sosit momentul numirii şi alegerii Consiliului de Stat, a preşedintelui acestuia, vicepreşedintelui", a adăugat Castro referitor la alegerile programate pentru săptămâna viitoare, precizând că se adresează "compatrioţilor săi dragi".

Parlamentul ales recent al Cubei se va reuni la 24 februarie pentru a desemna membrii Consiliului de Stat, instanţa cea mai înaltă a puterii executive a regimului comunist cubanez, pe preşedintele acestuia - şeful statului - şi pe vicepreşedintele sau vicepreşedinţii săi.

În mesajul său, Fidel Castro subliniază că a avut "onoarea acestei sarcini - preşedinte al Consiliului de Stat - timp de mulţi ani", de la intrarea în vigoare a noii constituţii, în 1976. Liderul comunist este numărul unu în Cuba de la revoluţia din ianuarie 1959.

Mesajul este semnat olograf şi datat 18 februarie, la ora 17.30 (marţi, 00.30, ora României).

"Având în vedere starea critică a sănătăţii mele, mulţi din exterior consideră că renunţarea provizorie la funcţia de Preşedinte al Consiliului de Stat la 31 iulie 2006, pe care am lăsat-o în mâinile prim-vicepremierului Raul Castro Ruz, este definitivă", adaugă acesta.

"Mai târziu, am putut reveni din nou în deplinătatea spiritului meu, am putut citi şi medita îndelung, obligat de starea mea fizică (...). Prima mea obligaţie după atâţia ani de luptă a fost pregătirea (poporului) pentru absenţa mea, psihologic şi politic. Niciodată nu am încetat să semnalez că este vorba despre o restabilire care nu este «lipsită de riscuri»", adaugă acesta.

"Din fericire, procesul nostru încă are cadre din vechea gardă, împreună cu altele care erau foarte tinere când a început prima etapă a Revoluţiei", a continuat liderul cubanez în mesajul său.

"Drumul va fi dificil şi va necesita efoturi inteligente din partea tuturor (...). Nu vă spun adio. Doresc să lupt ca un soldat al ideilor. Voi continua să scriu sub titlul «Reflecţiile tovarăşului Fidel». Aceasta va fi o armă dintr-un arsenal pe care va trebui să contăm. Poate că vocea mea va fi auzită. Voi fi prudent. Mulţumesc", a conchis liderul de la Havana.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici