Fiica fostului şef al serviciilor de informaţii libiene se află în mâinile forţelor de securitate

Fiica fostului şef al serviciilor de informaţii libiene Abdallah al-Senussi, răpită luni la Tripoli ieşirea din închisoare, se află în mâinile unei unităţi a forţelor de securitate, a anunţat aceasta din urmă într-un comunicat postat pe Facebook joi.

740 afișări
Imaginea articolului Fiica fostului şef al serviciilor de informaţii libiene se află în mâinile forţelor de securitate

Abdallah al-Senussi (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Luni, ministrul Justiţiei a anunţat răpirea lui Anoud al-Senussi de către "bărbaţi înarmaţi cu turbane pe cap, care circulau la bordul a cinci vehicule".

Dar unitatea forţelor de securitate a afirmat joi că a organizat răpirea lui Anoud al-Senussi pentru a dejuca un plan pus la punct de "alte părţi", care voiau să o "vândă".

"Anoud va fi plasată provizoriu în detenţie în închisoarea poliţiei militare din Tripoli, apoi în arest la domiciliu împreună cu unii membri ai familiei sale", a declarat unitatea într-un comunicat publicat pe pagina de Facebook de şeful său, Haytem al-Tajouri.

Potrivit acestui comunicat, autorităţile au fost informate "ulterior de toate detaliile operaţiunii" şi un contact direct "a fost stabilit între premierul Ali Zeidan şi Haytem al-Tajouri".

Această unitate de securitate este afiliată Înaltei comisii pentru securitate (HCS), formată din foşti rebeli şi care este subordonată Ministerului de Interne.

Autorităţile au decis să dizolve această Comisiei, formată la o zi de la înlăturarea de la putere a regimului lui Muammar Kadhafi în octombrie 2011 pentru a asigura securitatea ţării, dar nu au reuşit niciodată să ajungă la punerea în aplicare a acestei decizii.

Într-o înregistrare video postată pe reţelele de socializare, Anoud, cu văl şi îmbrăcată în negru, apare în formă bună şi confirmă că "a fost răpită nu pentru bani (...) ci, dimpotrivă, pentru a fi protejată de răpirea ei de către alte părţi".

Un membru al tribului său, Abdelkader Belgacem, a declarat pentru AFP că ea "este bine şi se află în prezent sub protecţia unei unităţi a forţelor speciale". "Ea i-a putut telefona mamei ei, precum şi fraţilor şi unchilor", a precizat acest bărbat din tribul al-Magerha.

Anoud al-Senussi, în vârstă de aproximativ 20 de ani, tocmai fusese eliberată după ce a ispăşit o pedeapsă cu închisoare de zece luni pentru că a intrat în ţară cu un paşaport falsificat.

Unitatea forţelor speciale reproşează în comunicatul său "slaba protecţie de care beneficia Anoud la ieşirea din închisoare, la bordul unui vehicul care nu era blindat", contrar normelor uzuale, şi cere o anchetă pe această temă.

Tatăl lui Anoud, Abdallah al-Senussi, cumnatul fostului dictator Muammar Kadhafi, este deţinut în Libia şi face obiectul unui mandat de arestare emis de Curtea Penală Internaţională (CPI) pentru crime împotriva umanităţii comise în timpul revoltei care a antrenat înlăturarea de la putere a fostului regim în 2011.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici