Filipine acuză paza de coastă a Chinei că a încercat să blocheze una dintre navele sale, folosind un ”laser” puternic

  • Filipine a acuzat luni paza de coastă a Chinei că a încercat să blocheze una dintre navele sale care susţinea o misiune de aprovizionare a trupelor staţionate pe un atol din Marea Chinei de Sud disputată, îndreptând un "laser de tip militar" către echipajul de pe navă.
  • Într-o declaraţie, paza de coastă filipineză a precizat că incidentul din 6 februarie a avut loc la Second Thomas Shoal, când o navă a pazei de coastă chineze a îndreptat laserul spre nava sa, provocând orbirea temporară a echipajului de pe pod şi făcând "manevre periculoase".
11313 afișări
Imaginea articolului Filipine acuză paza de coastă a Chinei că a încercat să blocheze una dintre navele sale, folosind un ”laser” puternic

Sursa foto: Twitter

„Blocarea deliberată a navelor guvernului filipinez de a livra alimente şi provizii personalului nostru militar este o nerespectare flagrantă şi o încălcare clară a drepturilor suverane ale Filipinelor în această parte a Mării Filipinelor de Vest", se arată în declaraţie.
 
China a declarat că este pregătită să gestioneze "cordial" problemele maritime cu Filipine în timpul vizitei preşedintelui Ferdinand Marcos la Beijing în ianuarie.
 
Cunoscută local sub numele de Ayungin, Second Thomas Shoal, situată la 195 km în largul provinciei filipineze Palawan, este casa temporară a unui mic contingent de militari la bordul unei nave ruginite, potrivit Reuters.
 
Nava din Al Doilea Război Mondial, lungă de 100 de metri, a fost eşuată în mod intenţionat pe acest banc de nisip în 1999 pentru a întări pretenţiile de suveranitate ale Manilei în arhipelagul Spratly.
 
Blocarea anunţată de China a unei misiuni de realimentare vine în contextul în care Marcos şi-a exprimat deschiderea faţă de încheierea unui Acord de Forţe Vizite (VFA) cu Japonia pentru a stimula securitatea maritimă.
 
În august, navele gărzii de coastă chineze, cu miliţia maritimă chineză, au blocat navele gărzii de coastă filipineze care asigurau securitatea navelor de reaprovizionare a marinei, se arată în declaraţia gărzii de coastă.
 
Marcos s-a aflat săptămâna trecută într-o vizită de cinci zile în Japonia pentru a stabili legături de securitate mai strânse cu Tokyo, care în decembrie a anunţat cea mai mare consolidare militară de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace, alimentată de îngrijorările legate de acţiunile agresive ale Chinei în regiune.
 
Prima vizită a preşedintelui în Japonia de la preluarea mandatului a avut loc după ce acesta a acordat recent Statelor Unite acces la baze militare suplimentare în Filipine în cadrul unui acord de liber schimb, o măsură despre care China a spus că a subminat stabilitatea regională şi a crescut tensiunile. VFA prevede reguli pentru rotaţia a mii de trupe americane în şi din Filipine pentru exerciţii.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici