Financial Times: Rex Tillerson creează contextul pentru o dispută majoră SUA-China în Marea Chinei de Sud

Rex Tillerson, desemnat de preşedintele-ales Donald Trump pentru funcţia de secretar de Stat, riscă să declanşeze un scandal diplomatic major între China şi SUA, după ce a afirmat că Beijingul nu ar trebui să aibă acces la insulele chineze construite în Marea Chinei de Sud, comentează FT.

2462 afișări
Imaginea articolului Financial Times: Rex Tillerson creează contextul pentru o dispută majoră SUA-China în Marea Chinei de Sud

Financial Times: Rex Tillerson creează contextul pentru o dispută majoră SUA-China în Marea Chinei de Sud

În cursul audierilor în Comisia senatorială pentru Relaţii Externe, Rex Tillerson a declarat că decizia Chinei de a construi insule în zonele disputate din Marea Chinei de Sud este "comparabilă" cu anexarea Crimeei de către Rusia în 2014.

"Intenţionăm să transmitem Chinei un semnal clar că, în primul rând, construcţia insulelor trebuie să înceteze şi că, în al doilea rând, accesul la aceste insule nu va mai fi permis", a spus Tillerson.

În ultimii trei ani, China a construit insule în zone disputate din Marea Chinei de Sud, existând riscul ca, treptat, Beijingul să blocheze accesul navelor altor ţări în aceste regiuni.

Tillerson a atras atenţia că orice încercare a Beijingului de a impune limite asupra culoarelor maritime internaţionale va reprezenta o ameninţare la adresa "întregii economii globale".

În altă ordine de idei, Rex Tillerson, fost director executiv al ExxonMobil, a afirmat că "practicile comerciale şi economice ale Chinei nu au fost urmate întotdeauna de angajamente privind acorduri mondiale", atribuind Beijingului activităţi de furt intelectual, şi acţiuni "agresive, expansioniste în domeniul digital", avertizând că Statele Unite nu vor mai accepta "promisiunile goale" privind presiuni asupra Coreei de Nord.

În replică la declaraţiile viitorului secretar de Stat american, Lu Kang, purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, a avertizat că Beijingul "are tot dreptul să efectueze activităţi legale în zona sa suverană".

"Rex Tillerson a creat contextul pentru un conflict cu Beijingul din cauza situaţiei în Marea Chinei de Sud. Domnul Tillerson, dacă va fi confirmat în funcţia de secretar de Stat, va fi în poziţia de a influenţa decisiv politica Statelor Unite faţă de China. Nu a spus clar cum vor putea Statele Unite să blocheze accesul Chinei la acele insule", comentează cotidianul Financial Times.

China are dispute de tip teritorial cu numeroase ţări în zona Mării Chinei de Sud, inclusiv cu Vietnamul şi Filipine. Administraţia Barack Obama a trimis constant nave militare în zonele disputate, invocând principiul libertăţii de navigaţie pentru a proteja aliaţi regionali.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici