Financial Times: UE propune o nouă alianţă cu SUA pentru a face faţă provocărilor Chinei

  • UE va cere SUA să profite de ocazia de a stabili o nouă alianţă globală, pentru a îngropa tensiunile din era Trump şi pentru a face faţă „provocării strategice” ridicate de China, relatează Financial Times.
  • Un proiect de plan al UE pentru revitalizarea parteneriatului transatlantic, văzut de Financial Times, propune o nouă cooperare în toate domeniile, de la reglementarea digitală şi abordarea pandemiei Covid-19 până la combaterea defrişărilor.
1864 afișări
Imaginea articolului  Financial Times: UE propune o nouă alianţă cu SUA pentru a face faţă provocărilor Chinei

Financial Times: UE propune o nouă alianţă cu SUA pentru a face faţă provocărilor Chinei

Documentul, pregătit de Comisia Europeană, are 11 pagini de propuneri de politici, intitulat „o nouă agendă UE-SUA pentru schimbări globale”, inclusiv un apel pentru ca UE şi SUA să elimine un număr de tensiuni transatlantice, cum ar fi tendinţa europenilor de a impune impozite mai mari giganţilot tehnologici americani.

Textul propune ca UE şi SUA să-şi unească forţele pentru a modela mediul de reglementare digital, inclusiv prin adoptarea unor abordări comune pentru aplicarea prevederilor antitrust şi protecţia datelor, cooperând în materie de investiţii străine sensibile şi lucrând împreună pentru a combate ameninţările, cum ar fi ciber-hackingul.

Alte părţi ale lucrării solicită cooperare pentru dezvoltarea şi diseminarea vaccinurilor Covid-19 şi demersuri pentru reformarea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

Lucrarea, produsă în comun de Comisie şi de înaltul reprezentant al UE pentru politica externă, este aşteptată să fie supusă aprobării liderilor europeni la o reuniune din 10-11 decembrie, ceea ce sugerează un summit UE-SUA în prima jumătate a anului 2021 ca moment pentru lansarea noii agende.

Una dintre frustrările acute ale Bruxellesului în timpul preşedinţiei Trump a fost reticenţa administraţiei SUA de a-şi coordona răspunsurile faţă de China, Casa Albă optând pentru impunerea de măsuri comerciale unilaterale nu numai împotriva Beijingului, ci şi a UE.

Unele dintre propunerile din lucrare ar necesita o schimbare clară a politicii SUA. Bruxelles, de exemplu, solicită un efort comun pentru restabilirea deplină a sistemului de soluţionare a litigiilor al Organizaţiei Mondiale a Comerţului, lucru care ar impune Washingtonului să înceteze blocarea numirilor.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici