Fiul unui fost premier dintr-un stat membru UE, arestat într-un dosar de spionaj în favoarea Rusiei

Vaidotas Prunskus, fiul fostului premier lituanian Kazimira Prunskiene, a fost arestat în Lituania într-un dosar de spionaj în favoarea Rusiei, informează presa locală, citată de agenţia de ştiri Tass.

2722 afișări
Imaginea articolului Fiul unui fost premier dintr-un stat membru UE, arestat într-un dosar de spionaj în favoarea Rusiei

Fiul unui fost premier dintr-un stat membru UE, arestat într-un dosar de spionaj în favoarea Rusiei

Darius Jauniskis, directorul Departamentului pentru Securitatea Statului din Lituania (VSD), a declarat însă că "nu poate nici nega, nici confirma" informaţiile privind arestarea lui Prunskus.

Kazimira Prunskiene a fost primul premier al Lituaniei după declararea independenţei ţării, în martie 1990. Ea a demisionat în ianuarie 1991, în urma unor proteste violente legate de situaţia economică, soldate cu moartea a peste zece persoane.

Miercuri, Jauniskis a anunţat că autorităţile lituaniene au identificat un grup care primea instrucţiuni de la agenţiile de spionaj din Rusia. Politicianul Algirdas Paleckis, suspectat de implicare în activităţile acestui grup, a fost arestat în urmă cu o lună, a precizat oficialul.

Marţi, poliţia din Lituania a reţinut un cetăţean rus, Valeri Ivanov, aparent în legătură cu acest caz, însă acesta a fost eliberat în ziua următoare.

Maria Zakharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe de la Mosocva, a afirmat că aceste acţiuni ale Lituaniei încalcă principiile democratice şi ilustrează atitudinea antirusă a acestei ţări.

Directorul VSD a mai declarat că Rusia va continua să influenţeze procesele politice interne din alte ţări, în special cele în care urmează să se desfăşoare evenimente politice importante, cum ar fi alegeri, relatează portalul de ştiri Delfi News.

Avertismentul lui Jauniskis este în mod special semnificativ în contextul în care în anul 2019 urmează să se desfăşoare alegeri prezidenţiale în Lituania.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici