Focuri de armă provenind de la un post militar pakistanez sunt la originea atacului NATO

Focuri de armă provenind de la un post militar pakistanez sunt la originea atacului aerian al NATO care a ucis sâmbătă 24 de soldaţi pakistanezi la frontiera afgană, relatează Wall Street Journal în ediţia de luni, citând oficiali afgani şi occidentali.

386 afișări
Imaginea articolului Focuri de armă provenind de la un post militar pakistanez sunt la originea atacului NATO

Focuri de armă provenind de la un post militar pakistanez sunt la originea atacului NATO (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Conform cotidianului american, intervenţia elicopterelor şi avioanelor de vânătoare avea ca scop protejarea trupelor afgane şi ale Forţei internaţionale a NATO (ISAF), care credeau că sunt vizate de tiruri ale combatanţilor talibani.

"Au fost tiruri de armă împotriva soldaţilor armatei afgane, care au cerut sprijin (aerian) şi asta s-a întâmplat", a declarat la Kabul un oficial afgan, care a solicitat anonimatul. Potrivit acestuia, Guvernul afgan crede că tirurile veneau de la o bază militară pakistaneză şi nu de la insurgenţi prezenţi în zona tribală care separă cele două ţări şi pe care Washingtonul o consideră un bastion al reţelei al-Qaida.

Această versiune este confirmată de oficiali afgani care lucrează în zona frontalieră, dintre care unul, aparţinând poliţiei, a afirmat că autorităţile pakistaneze au fost avertizate din timp de raidurile aeriene ale NATO.

"A fost o operaţiune defensivă", a afirmat la rândul său un oficial occidental, confirmând că forţele afgane şi ale NATO "erau vizate de focurile (soldaţilor) de la o bază militară pakistaneză".

Pakistanul a împărtăşit duminică Statelor Unite furia sa şi intenţia de a revizui cooperarea în lupta antiteroristă după atacul NATO, un "incident tragic involuntar" potrivit Alianţei Nord-Atlantice.

Aceasta este cea mai gravă eroare a coaliţiei conduse de armata americană de la sfârşitul lui 2001, când Islamabadul s-a aliat cu Washingtonul în "războiul împotriva terorismului". Ea alimentează criza bilaterală provocată de raidul clandestin al unui comando american, care l-a ucis pe Osama ben Laden la 2 mai, în nordul Pakistanului.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici