Islamabadul susţine că elicoptere ale NATO au ucis 26 de militari pakistanezi

Elicoptere ale NATO au atacat sâmbătă dimineaţă un post al armatei pakistaneze de la frontiera cu Afganistanul, omorând 26 de militari şi rănind alţi 14, într-o zonă tribală din nord-vestul Pakistanului, au anunţat oficiali pakistanezi.

493 afișări
Imaginea articolului Islamabadul susţine că elicoptere ale NATO au ucis 26 de militari pakistanezi

Islamabadul susţine că elicoptere ale NATO au ucis 26 de militari pakistanezi (Imagine: Mediafax foto/AFP)

Potrivit Islamabadului, elicoptere ale NATO au bombardat în cursul dimineţii un post militar pakistanez de la Baizai, în districtul tribal Khyber, aflat la frontiera cu Afganistanul.

"Au ucis 26 de soldaţi şi au rănit alţi 14", a declarat Masood Kausar, guvernatorul din Khyber Pakhtunkhwa, provincie din nord-vestul Pakistanului.

Anterior, oficialii pakistanezi declarau că 20 de militari pakistanezi au fost ucişi în acest atac.

Oficiali responsabili cu securitatea în regiunea tribală Mohmand, în apropiere de frontiera afgană, precum şi un oficial militar din Peshawar au precizat că un comandant a fost ucis în timpul atacului, comis în cursul dimineţii de elicoptere ale forţei internaţionale a NATO în Afganistan (ISAF).

Atacul a avut loc la postul din Sala, în districtul Baizai.

Nici ISAF, nici Statele Unite, care o conduc şi furnizează două treimi din trupe, nu au dezminţit o eventuală eroare.

Un purtător de cuvânt al ISAF de la Kabul a confirmat că "un incident a avut loc", fără a oferi mai multe detalii.

Premierul pakistanez, Yousuf Raza Gilani, a protestat pe lângă NATO şi SUA şi a mers la Islamabad pentru a discuta cu preşedintele Asif Ali Zardari şi cu liderii puternicei armate, care a denunţat un atac "deliberat".

În urma acestui atac, Islamabadul, un aliat al Statelor Unite în regiune, a decis să blocheze transporturile de provizii pentru forţa NATO din Afganistan care tranzitează teritoriul său.

"Am oprit aprovizionarea NATO la ordinul Guvernului federal" de la Islamabad, a declarat Mutahir Hussain, un oficial de rang înalt din regiunea tribală din nordul Pakistanului, unde se află trecătoarea Khyber, principala cale de acces a camioanelor ce alimentează ISAF în special cu carburant.

Comandantul ISAF, generalul american John Allen, şi-a afirmat "angajamentul de a ancheta în mod aprofundat pentru a stabili faptele", într-un scurt comunicat aşteptat câteva ore şi care evocă un "incident (...) de-a lungul frontierei afgano-pakistaneze".

Ambasadorul american în Pakistan, Cameron Munter, şi-a exprimat regretul pentru posibila "moarte a unor soldaţi pakistanezi" şi a dat asigurări că ţara sa cooperează cu "Islamabadul pentru a ancheta acest incident".

Zonele tribale din nord-vest sunt bastioane ale talibanilor şi principalul sanctuar al reţelei al-Qaida din lume, care comit în mod regulat atacuri împotriva NATO pe teritoriul afgan.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici