Forţele americane şi britanice efectuează noi lovituri împotriva Houthis în Yemen

Forţele americane şi britanice au efectuat sâmbătă lovituri împotriva a mai multe ţinte houthi în Yemen, au declarat oficiali citaţi de Reuters.

566 afișări
Imaginea articolului Forţele americane şi britanice efectuează noi lovituri împotriva Houthis în Yemen

Forţele americane şi britanice efectuează noi lovituri împotriva Houthis în Yemen

Statele Unite au efectuat aproape zilnic lovituri împotriva houthiştilor, care controlează cele mai populate părţi ale Yemenului şi au declarat că atacurile lor asupra transportului maritim sunt în semn de solidaritate cu palestinienii, în timp ce Israelul loveşte Gaza.

Până în prezent, loviturile nu au reuşit să oprească atacurile Houthis, care au perturbat comerţul mondial şi au crescut tarifele de transport maritim.

O declaraţie comună a ţărilor care fie au participat la lovituri, fie au oferit sprijin, a precizat că acţiunea militară a fost îndreptată împotriva a 18 ţinte houthi din opt locaţii din Yemen, inclusiv instalaţii subterane de depozitare a armelor şi rachetelor, sisteme de apărare aeriană, radare şi un elicopter.

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a declarat că loviturile au fost menite „să perturbe şi să degradeze şi mai mult capacităţile miliţiei Houthi susţinute de Iran”.

„Vom continua să le spunem clar houthiştilor că vor suporta consecinţele dacă nu încetează atacurile lor ilegale, care dăunează economiilor din Orientul Mijlociu, provoacă daune mediului şi perturbă livrarea de ajutor umanitar în Yemen şi în alte ţări”, a declarat Austin.

Loviturile au fost susţinute de Australia, Bahrain, Canada, Danemarca, Olanda şi Noua Zeelandă.

Al Masirah TV, principala televiziune de ştiri condusă de mişcarea Houthi, a declarat sâmbătă că forţele americane şi britanice au efectuat o serie de lovituri în capitala Sanaa.

Aceasta a citat o sursă militară houthi anonimă care a declarat că noile raiduri au fost „o încercare mizerabilă de a împiedica Yemenul să furnizeze operaţiuni de sprijin pentru poporul palestinian din Gaza”.

La începutul acestei săptămâni, Houthis au revendicat responsabilitatea pentru un atac asupra unei nave de marfă aparţinând Marii Britanii şi pentru un atac cu drone asupra unui distrugător american şi au vizat cu rachete balistice şi drone portul şi oraşul staţiune israelian Eilat.

Atacurile grupului perturbă scurtătura vitală a Canalului Suez, care reprezintă aproximativ 12% din traficul maritim mondial, forţând o rută mai lungă şi mai costisitoare în jurul Africii.

Nici o navă nu a fost scufundată şi nici un echipaj nu a fost ucis în timpul campaniei houthi. Cu toate acestea, există îngrijorări cu privire la soarta navei de marfă Rubymar, înregistrată în Marea Britanie, care a fost lovită la 18 februarie, iar echipajul său a fost evacuat. Armata americană a declarat că nava Rubymar transporta peste 41.000 de tone de îngrăşăminte când a fost lovită, care s-ar putea revărsa în Marea Roşie şi ar putea provoca un dezastru ecologic.

Uniunea Europeană a lansat o misiune navală în Marea Roşie „pentru a restabili şi proteja libertatea de navigaţie”.

Statele Unite au o coaliţie paralelă, Operaţiunea „Prosperity Guardian”, menită să protejeze traficul comercial în de atacurile Houthis.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
houthis,
yemen,

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici