Forţele de ordine americane au intrat în complexul consulatului chinez din Houston

  • Agenţii federali americani şi forţele de ordine locale au intrat în complexul consulatului chinez din Houston
  • Acţiunea a avut loc după expirarea ordinul de închidere a misiunii diplomatice emis de SUA marţi.
  • Oficialii americani susţin că consulatul face parte dintr-o importantă reţea de spionaj chineză care se foloseşte de facilităţi diplomatice din SUA.
6033 afișări
Imaginea articolului Forţele de ordine americane au intrat în complexul consulatului chinez din Houston

O serie de SUV-uri negre, camioane, două autoutilitare albe şi o autoutilitară de tip lăcătuş au intrat în complex, în timp ce o mulţime de persoane şi camere de ştiri au surprins acţiunea de la marginea complexului diplomatic.

Oficialii americani care s-au adresat reporterilor vineri au declarat că consulatul a fost implicat într-o investigaţie de fraudă cu un Institut de Cercetare din Texas şi că oficialii consulatului chinez "au fost implicaţi direct în comunicările cu cercetătorii şi i-au ghidat cu privire la ce informaţii să colecteze".

Activităţile oficialilor consulatului din Houston „sunt un microcosmos, credem noi, al unei reţele mai largi de persoane din peste 25 de oraşe, care este susţinută prin consulatele de aici”, a declarat vineri un oficial al Departamentului de Justiţie al SUA. "Consulatele au oferit indivizilor din acea reţea îndrumări despre cum să se sustragă informaţii şi să obstrucţioneze investigaţia noastră".

Context

SUA a ordonat Chinei să închidă consulatul din Houston. Americanii le-au oferit chinezilor 72 de ore pentru a părăsi clădirea.

Marţi seară, poliţia a fost informată în mai multe apeluri că din curtea consulatului iese fum şi ard mai multe lucruri. Se pare că oficialii ardeau documente, aşa cum se poate vedea într-un video distribuit de presa locală, relatează CNN.

China a ordonat Statelor Unite, vineri, să îşi închidă consulatul din oraşul Chengdu, ca o reacţie la cererea anterioară a Washingtonului de a închide avanpostul diplomatic chinez din Houston, pe fondul acuzaţiilor de spionaj, scrie South China Morning Post.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici