Forţele de securitate au căutat, la Naftogaz, contractul original cu Gazprom

Forţele de securitate care au descins, miercuri, la birourile companiei ucrainene Naftogaz caută contractul original de livrare semnat cu gigantul Gazprom, iar incidentul ar putea conduce, potrivit prim vicepremierului ucrainean Oleksander Turchynov, la "perturbarea" plăţilor către partea rusă.

17 afișări
Imaginea articolului Forţele de securitate au căutat, la Naftogaz, contractul original cu Gazprom

Forţele de securitate au căutat, la Naftogaz, contractul original cu Gazprom

Serhii Davidenko, şeful departamentului juridic al Naftogaz, a declarat că anchetatorii se "aşteptau să obţină documentele originale semnate între Naftogaz şi Gazprom în ianuarie, la Moscova".

"Dacă nu avem aceste documente, Naftogaz nu poate permite tranzitul gazului. Compania nu îşi poate îndeplini obligaţiile contractuale", a adăugat el.

Ulterior, prim vicepremierul ucrainean Oleksander Turchynov a declarat, pentru agenţia Interfax, că scopul raziei forţelor de securitate la birourile Naftogaz din Kiev este perturbarea plăţilor efectuate de companie către grupul rus Gazprom.

"Principalul obiectiv al serviciilor de securitate este de a lua documentele originale pe care se bazează relaţiile cu Gazprom şi operaţiunile Naftogaz", a declarat oficialul, într-o conferinţă de presă.

Disputa dintre Naftogaz şi Gazprom pe tema datoriilor companiei ucrainiene a condus la o criză de trei săptămâni în ianuarie, când grupul rus a întrerupt exporturile de gaze către Europa prin Ucraina.

Rusia este principalul furnizor de gaze naturale al Uniunii Europene, iar 80% din gazul importat de UE de la Gazprom trece prin Ucraina.

În România, Gazprom asigură circa o treime din necesarul anual de gaze naturale, restul fiind acoperit de companiile Petrom şi Romgaz.

Citeşte şi:

Circa 20 de mascaţi au pătruns în sediul Naftogaz

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici