Video Forţele ruse avansează spre oraşul georgian Gori

Forţele ruse se îndreaptă spre sud, iar forţele georgiene s-au poziţionat pentru a apăra oraşul Gori, a afirmat secretarul Consiliului de securitate georgian, Aleksandr Lomaia, duminică, în cadrul unei teleconferinţe.

25 afișări

"Trupele ruse (care se află în Osetia de Sud-n.r.) se îndreaptă spre sud, iar următoarea etapă în această direcţie este oraşul Gori", a declarat Lomaia. "Trupele noastre sunt poziţionate pentru a apăra oraşul", a adăugat el.

Gori, cel mai mare oraş georgian din apropierea reigunii separatiste Osetia de Sud, este considerat un nod strategic în Georgia, ţară muntoasă din Caucaz, întrucât controlează legăturile dintre estul şi vestul ţării.

"Deocamdată nu sunt confruntări acolo, nici bombardamente", a precizat oficialul georgian.

El a confirmat că trupele georgiene au fost regrupate "la sud de Ţhinvali", capitala regiunii separatiste Osetia de Sud, şi că se aflau în afara teritoriului separatist.

"Preşedinţii (american George W.) Bush şi (francez Nicolas) Sarkozy au prezentat două iniţiative care sunt în mare parte similare", prevăzând în prealabil retragerea trupelor din regiunea separatistă, a declarat el.

"Noi ne-am îndeplinit partea noastră din această iniţiativă. Ruşii nu au făcut-o, ci dimpotrivă, şi-au sporit prezenţa militară", a adăugat el, constatând că eforturile internaţionale pentru obţinerea unui acord de încetare a focului au "eşuat" pentru moment.

"Ministrul francez de Externe, Bernard Kouchner, soseşte în această seară la ora 22.00 (21.00, ora României) la Tbilisi, cu omologul său finlandez, Alexander Stubb, care reprezintă OSCE, şi nu putem decât să sperăm că vor putea face presiuni asupra ruşilor", a adăugat Lomaia.

"Ruşii, în pofida dimensiunii forţelor intrate în Georgia, nu au reuşit să ne înfrângă trupele, dar trebuie să fim realişti, va fi foarte dificil să facem faţă", a precizat acesta.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici