Forţele ucrainene „câştigă treptat teren”, afirmă şeful NATO

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, aflat într-o vizită neanunţată la Kiev, a declarat joi că forţele ucrainene „câştigă treptat teren” în contraofensiva lor împotriva forţelor ruse, relatează Reuters.

545 afișări
Imaginea articolului Forţele ucrainene „câştigă treptat teren”, afirmă şeful NATO

În cadrul unei conferinţe de presă comune cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, Stoltenberg a declarat că „fiecare metru pe care forţele ucrainene îl recuperează este un metru pe care Rusia îl pierde”.

„Şi există un contrast puternic: Ucrainenii luptă pentru familiile lor, pentru viitorul lor, pentru libertatea lor”, a adăugat el. „Moscova luptă pentru iluzii imperiale”.

Zelenski a subliniat nevoia Ucrainei de mai multă apărare aeriană împotriva atacurilor ruseşti, spunând că Moscova a folosit peste 40 de drone Shahed în lovituri asupra Ucrainei numai în noaptea precedentă.

„Şi aşa se întâmplă aproape în fiecare noapte. În condiţiile unor atacuri atât de intense împotriva ucrainenilor, împotriva oraşelor noastre, a porturilor - care sunt importante pentru securitatea alimentară globală - avem nevoie de o creştere corespunzătoare a presiunii asupra Rusiei şi de o creştere corespunzătoare a scutului nostru aerian”, a spus el.

Stoltenberg a declarat că „insistă în mod constant” pe aliaţii NATO să ofere mai mult sprijin Ucrainei şi să accelereze livrarea, „nu în ultimul rând”, a sistemelor de apărare aeriană.

Stoltenberg a anunţat că NATO are acum în vigoare contracte-cadru globale cu companii de armament în valoare de 2,4 miliarde de euro pentru muniţie, inclusiv 1 miliard de euro în comenzi ferme.

El a spus că astfel de contracte le-ar permite membrilor NATO să îşi refacă stocurile epuizate, continuând totodată să furnizeze muniţie Ucrainei, un factor cheie în război.

Stoltenberg a condamnat, de asemenea, loviturile ruseşti în apropierea graniţei Ucrainei cu România, membră NATO. El a declarat că nu există dovezi că aceste lovituri au fost un atac deliberat asupra României, dar le-a catalogat drept „nesăbuite” şi „destabilizatoare”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici