Forţele ucrainene se retrag din Lysychansk

Rusia a preluat controlul asupra oraşului Lysychansk, ultimul oraş din regiunea Luhansk din estul Ucrainei care se afla încă sub control ucrainean, relatează CNN.

848 afișări
Imaginea articolului Forţele ucrainene se retrag din Lysychansk

Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, i-a raportat preşedintelui Vladimir Putin că armata a preluat duminică controlul asupra oraşului Lysychansk şi a mai multor localităţi din apropiere, potrivit Ministerului rus al Apărării.

Armata ucraineană a anunţat duminică că a fost "forţată să se retragă" din acest oraş critic.

Luhansk este una dintre cele două regiuni care formează Donbas, partea estică a Ucrainei unde a început, în 2014, conflictul dintre Ucraina şi separatiştii susţinuţi de Rusia. Zona a devenit piesa centrală cheie a ambiţiilor militare ale lui Putin în Ucraina după ce trupele sale nu au reuşit să preia controlul asupra Kievului la începutul acestui an.

Căderea oraşului Lysychansk apropie Rusia de atingerea obiectivului de a prelua Donbasul.

"După lupte grele pentru Lysychansk, Forţele de Apărare ale Ucrainei au fost forţate să se retragă de pe poziţiile şi liniile ocupate", a declarat duminică pe Twitter Statul Major General al Forţelor Armate ale Ucrainei.

Anunţul a fost însoţit de o fotografie pe care se putea citi: "Lysychansk: Ne vom întoarce".

O postare pe Facebook a armatei ucrainene a citat, de asemenea, superioritatea rusă în ceea ce priveşte armele, muniţia şi personalul în bătălia pentru oraş.

"Continuăm lupta. Din nefericire, voinţa de oţel şi patriotismul nu sunt suficiente pentru a avea succes - sunt necesare resurse materiale şi tehnice", scria în acea postare.

Separatiştii pro-ruşi din zonă au revendicat deja o victorie în bătălia pentru Lysychansk.

Leonid Pasechnik, liderul autoproclamatei Republici Populare Luhansk (RPL), susţinută de Rusia, a declarat regiunea Luhansk "eliberată".

"Astăzi este ziua în care am realizat ceea ce ne-am străduit cu toţii timp de opt ani lungi. Astăzi, trupele noastre, cu sprijinul forţelor armate ruse, au eliberat oraşul Lysychansk, finalizând astfel eliberarea Republicii în cadrul graniţelor sale istorice", a declarat Pasechnik.

Doar Rusia şi Siria recunosc RPL ca fiind independentă. Ucraina şi aliaţii săi occidentali o consideră parte a teritoriului ucrainean, aflat în prezent sub ocupaţie rusă.

The Institute for the Study of War a declarat că Rusia va stabili probabil controlul asupra teritoriului rămas din regiunea Luhansk în zilele următoare. După aceea, a precizat institutul în ultima sa actualizare, trupele ruse se vor concentra probabil asupra poziţiilor ucrainene din Siversk, la vest de Lysychansk, înainte de a se îndrepta spre interiorul ţării, spre Sloviansk şi Bakhmut.

Administraţia militară a regiunii Doneţk a declarat duminică că forţele ruse au continuat să bombardeze Sloviansk şi Bakhmut.

Cel puţin şase persoane au murit şi 15 au fost rănite duminică în Sloviansk, potrivit Tetianei Tiurina, şefa Departamentului de informare şi comunicare publică din regiunea Doneţk.

Oraşul Kramatorsk a fost, de asemenea, lovit duminică dimineaţa de trei rachete, dar nu s-au înregistrat victime, potrivit Administraţiei militare regionale ucrainene din Doneţk.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că oraşele din regiunea Luhansk au fost "epicentrul" ostilităţilor. În discursul său nocturn de sâmbătă, Zelenski a recunoscut că peste 2.600 de localităţi ucrainene se află sub control rusesc.

"Armata rusă a continuat să tragă cu rachete asupra oraşelor noastre", a spus Zelensky, îndemnând oamenii să "ajute armata, să ajute voluntarii, să ajute pe toţi cei care au rămas singuri în acest moment" şi să îşi folosească contactele pentru a "răspândi adevărul despre război şi despre crimele ocupanţilor de pe teritoriul nostru".

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
ucraina,
război,
rusi

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici