Fost director CIA: ,,Gaza va fi ca Mogadishu pe steroizi". Petraeus avertizează că ar putea urma 10-20 ani de bătălii sângeroase

  • Dacă Israelul începe ofensiva, va fi ,,Mogadishu pe steroizi", avertizează fostul director CIA şi general american în retragere, David Petraeus.
  • Hamas ar putea folosi tactici de gherilă în mediu urban, similare ca cele utilizate de insurgenţi şi terorişti în Mogadishu (1993), Fallujah (2004) şi Mosul (2014-2017).
  • Israelul va avea nevoie de plan postbelic pentru reconstrucţia şi guvernarea Fâşiei Gaza, mai spune generalul.
2367 afișări
Imaginea articolului Fost director CIA: ,,Gaza va fi ca Mogadishu pe steroizi". Petraeus avertizează că ar putea urma 10-20 ani de bătălii sângeroase

Department of Defense - David Petraeus în 2007, în Bagdad

Fostul general american David Petraeus avertizează că o ofensivă terestră a Israelului în Fâşia Gaza va fi o luptă oribilă şi de lungă durată, un fel de ,,Mogadishu pe steroizi".

Petraeus, care a fost director CIA şi a comandat forţe americane în Irak şi Afganistan, a declarat pentru podcastul Power Play de pe POLITICO că armata israeliană se confruntă cu o realitate similară cu cea din Somalia în 1993, când trei elicoptere Black Hawk au fost doborâte în capitala ţării, Mogadishu, provocând lupte urbane sângeroase.

Petraeus a spus că Hamas ar putea folosi tactici de gherilă, cum ar fi atentatele sinucigaşe, dispozitivele explozive improvizate, ambuscadele şi capcanele, într-un mediu urban foarte dificil.

El a mai spus că nu îşi poate imagina un scenariu mai complicat decât acesta, având în vedere experienţa sa personală de a conduce armate implicate în campanii brutale de contrainsurgenţă.

,,Nu câştigi contrainsurgenţe într-un an sau doi. De obicei durează un deceniu sau mai mult, aşa cum am văzut în Irak, aşa cum am văzut în Afganistan", a spus Petraeus.

Fostul şef militar a spus că Israelul are nevoie de un plan pentru a restabili serviciile de bază, pentru a reconstrui Gaza şi pentru a consolida guvernarea în regiune odată ce consideră că lupta împotriva Hamas este câştigată.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici