Fost ministru danez al apărării, acuzat de divulgarea de secrete de stat

Fostul ministru danez al apărării Claus Hjort Frederiksen a anunţat vineri că a fost acuzat de încălcarea unei secţiuni din codul penal care include trădarea, pentru divulgarea de secrete de stat, scrie Reuters.

382 afișări
Imaginea articolului Fost ministru danez al apărării, acuzat de divulgarea de secrete de stat

Frederiksen, care a ocupat funcţia de ministru al apărării între 2016 şi 2019, a fost acuzat de încălcarea secţiunii 109 a codului, rar utilizată, care prevede o pedeapsă de cel mult 12 ani de închisoare, deşi nu a fost clar de ce anume a fost acuzat.

Secţiunea 109 se referă la orice "persoană care divulgă sau transmite orice informaţii privind negocieri, deliberări sau rezoluţii secrete ale statului sau drepturile sale în raport cu state străine".

O declaraţie publicată vineri de Frederiksen nu a precizat la ce se referă acuzaţiile sau dacă acestea se referă la perioada în care a fost ministru.

"M-am exprimat în calitate de membru al parlamentului cu privire la o problemă politică şi nu am nimic de adăugat în prezent. Dar nu aş putea visa niciodată să fac ceva care ar putea dăuna Danemarcei sau intereselor Danemarcei", a declarat Frederiksen într-un comunicat.

Nu este clar la ce comentarii s-a referit Frederiksen în declaraţia sa.

Biroul procurorului şi Ministerul Apărării au refuzat să comenteze declaraţia lui Frederiksen.

Vestea vine după ce luna trecută a fost reţinut şeful unităţii de informaţii externe a Danemarcei, acuzat în temeiul aceleiaşi secţiuni a legii pentru presupusa sa implicare într-un caz de scurgeri de informaţii "foarte clasificate". Lars Findsen a negat că a comis vreo infracţiune, descriind acuzaţia ca fiind "complet nebună".

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici