Fost oficial eston condamnat pentru spionaj în favoarea Rusiei

Herman Simm, fost oficial în cadrul Ministerului eston al Apărării, a fost condamnat miercuri la 12 ani şi jumătate de închisoare pentru că a vândut secrete NATO Rusiei, a anunţat tribunalul din Tallinn.

34 afișări
Imaginea articolului Fost oficial eston condamnat pentru spionaj în favoarea Rusiei

Fost oficial eston condamnat pentru spionaj în favoarea Rusiei (Imagine: Postimees)

Procesul s-a derulat cu uşile închise.

Cazul Herman Simm a avut loc după aderarea Estoniei la NATO, în 2004, mai ales că relaţiile acestei ţări cu Rusia sunt uneori tensionate.

"El a pledat vinovat. Din această cauză procesul a fost scurt", a declarat purtătorul de cuvânt al tribunalului, Kristina Ots.

"Când faci ceea ce faci, trebuie să suporţi consecinţele", a declarat Herman Simm, într-o înregistrare video, proiectată de Parchet după şedinţa cu uşile închise a tribunalului de miercuri.

"Da, am lucrat pentru serviciile străine. Da, ştiam că persoanele pentru care am furnizat informaţii erau membri ai serviciilor de informaţii ruse", a mărturisit el.

Herman Simm, în vârstă de 61 de ani, a deţinut diverse funcţii în Ministerul eston al Apărării, în perioada 1995-2006. El a fost comandantul poliţiei naţionale, după o lungă carieră de poliţist în epoca sovietică.

În perioada 1995-2008, el a transmis Moscovei în total 2.098 de documente secrete privind politica de apărare, relaţiile militare externe şi sistemele de informaţii din Estonia, a precizat Gerrit Maesalu, purtătorul de cuvânt al Parchetului eston.

"El a transmis de asemenea sute de documente secrete pe care Estonia le primise în cadrul acordurilor încheiate cu alte ţări", a spus el.

Simm avea contacte în aproximativ 15 ţări europene, unde călătorea pentru afaceri sau pentru relaxare, a precizat Maesalu.

Herman Simm risca o pedeapsă maximă de 15 ani de închisoare. Aceasta a fost scurtată deoarece el a ales să coopereze cu justiţia.

Tribunalul l-a condamnat pe Hermann Simm şi la o amendă de 20,2 milioane de coroane (1,3 milioane de euro) pentru pagubele cauzate sistemelor de comunicaţie şi securitate estone.

Conform presei estone, Simm a declarat că a fost victima unui şantaj din partea Moscovei care îl ameninţa că va dezvălui fosta sa colaborare cu KGB.

Contrar altor foste ţări din blocul sovietic, majoritatea arhivelor KGB din Estonia au fost transferate Moscovei sau distruse, înaintea separării acestei ţări de URSS.

După dobândirea independenţei, Estonia a cerut foştilor colaboratori ai poliţiei sovietice să se denunţe, dând asigurări că nu va face publice aceste informaţii. O mie de persoane au urmat această procedură.

Citeşte şi

Un presupus spion eston ar fi putut vinde Rusiei secrete importante ale NATO

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici