Fost oficial israelian: un eşec "catastrofal" al serviciilor de informaţii a permis Hamas să facă ravagii

Ofensiva militară fără precedent a luptătorilor Hamas de sâmbătă, care a provocat moartea a zeci de israelieni şi rănirea sau luarea în prizonierat a altor sute, a fost permisă de "dezordinea" din cadrul forţelor armate israeliene şi al serviciilor de informaţii, a declarat Chuck Freilich, fost consilier adjunct pentru securitate naţională al ţării.

1833 afișări
Imaginea articolului Fost oficial israelian: un eşec "catastrofal" al serviciilor de informaţii a permis Hamas să facă ravagii

Sursa foto: AP / Mediafax Foto

Freilich a subliniat că vărsarea de sânge are loc la 50 de ani şi o zi de la începutul războiului de Yom Kippur din 1973. "Acela a fost un eşec catastrofal în ceea ce priveşte Egiptul şi Siria. Acesta este un eşec catastrofal în ceea ce priveşte Gaza", a declarat el pentru POLITICO.

"Este un eşec din punct de vedere al informaţiilor, din punct de vedere operaţional", a spus Freilich. "Este clar că am fost prinşi total nepregătiţi de acest lucru. Cartierul general al diviziei responsabile pentru Gaza a fost ocupat, sunt în dezordine şi astfel întregul răspuns a fost întârziat".

Freilich, care a fost consilier adjunct pe probleme de securitate naţională la începutul anilor 2000 şi este acum profesor la Institutul pentru Studii de Securitate Naţională al Universităţii din Tel Aviv, a declarat că Forţele de Apărare ale Israelului vor recuceri oraşele şi satele capturate "relativ repede". Acest lucru va fi urmat "de atacuri pe scară foarte largă împotriva Hamas", a spus el. "Întrebarea este dacă obiectivul va fi să cucerească Gaza şi să răstoarne Hamas, sau doar să îi lovească foarte, foarte tare".

Între timp, crede el, se vor pune întrebări dacă Iranul a ajutat la coordonarea militanţilor palestinieni, având în vedere că "ar fi surprinzător dacă Hamas ar putea face acest lucru de unul singur".

Cel puţin 100 de persoane au murit deja în timpul ofensivei, în care luptătorii s-au infiltrat în Israel din Gaza. Experţii avertizează că numărul real al victimelor ar putea fi mult mai mare, având în vedere că sute de persoane au fost rănite, iar Hamas a declarat că a luat în captivitate civili şi personal militar.

Purtătorul de cuvânt al IDF, contraamiralul Daniel Hagari, a declarat că peste 2.200 de rachete au fost lansate în Israel sâmbătă dimineaţa, adăugând că militanţii Hamas s-au infiltrat de pe uscat, de pe mare şi din aer.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici