Fostă angajată a Departamentului american de Stat, condamnată la peste 3 ani de închisoare pentru spionaj

Candace Claiborne, o fostă angajată a Departamentului american de Stat, a fost condamnată la 40 de luni de închisoare şi la plata unei amenzi de 40.000 de dolari întrucât a oferit informaţii neclasificate agenţilor secreţi chinezi în schimbul unor sume mari de bani, relatează postul Fox News.

1956 afișări
Imaginea articolului Fostă angajată a Departamentului american de Stat, condamnată la peste 3 ani de închisoare pentru spionaj

Fostă angajată a Departamentului de Stat, condamnată la peste 3 ani de închisoare pentru spionaj

Claiborne, care deţinea o autorizaţie de securitate ce îi oferea acces la informaţii strict confidenţiale, a început să lucreze în 1999 ca specialist în management în cadrul Departamentului de Stat. În această calitate a fost detaşată la Bagdad, Khartoum, iar ulterior la Beijing şi Shanghai.

Autorităţile americane au prezentat dovezi ample despre legăturile dintre Claiborne şi doi agenţi de informaţii chinezi, inclusiv e-mailuri, mesaje text şi cel puţin un mesaj vocal. Unele dintre documentele pe care le-a împărtăşit cu agenţii au inclus strategii economice ale SUA şi informaţii privind vizite ale demnitarilor din cele două ţări.

De-a lungul a peste cinci ani, agenţii chinezi i-au oferit lui Claiborne sume mari de bani, şcolarizarea la o şcoală de modă din China, vacanţe, un apartament mobilat, un laptop, un telefon şi o remuneraţie lunară.
O parte din daruri i-au fost date direct lui Claiborne, iar altele unor membri apropiaţi ai familiei sale.

Judecătorul districtual Randolph Moss a specificat că informaţiile oferite de Claiborne nu erau clasificate, însă infracţiunea comisă de aceasta este "o infracţiune cu adevărat gravă, o trădare a angajatorului ei şi o trădare a ţării sale".

La rândul ei, Claiborne a declarat că îi pare rău pentru faptele comise. "Mi-am pierdut slujba, reputaţia şi încrederea guvernului. Am făcut o greşeală teribilă şi acum plătesc preţul", a mai spus condamnata.

Taguri:
sua,
spionaj,
china

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici