Fostul director al FMI Rodrigo Rato a fost exclus din Partidul Popular spaniol

Partidul Popular spaniol, aflat la guvernare la Madrid, a anunţat că i-a exclus din formaţiune pe fostul director al FMI Rodrigo Rato şi pe toţi ceilalţi membri ai PP care sunt anchetaţi pentru că ar fi folosit abuziv cardurile de credit profesionale pentru cheltuieli personale.

63 afișări
Imaginea articolului Fostul director al FMI Rodrigo Rato a fost exclus din Partidul Popular spaniol

Fostul director al FMI Rodrigo Rato a fost exclus din Partidul Popular spaniol (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Rodrigo Rato şi alte 80 de personalităţi de la Madrid sunt acuzate de infracţiune faţă de dreptul societăţilor pentru că au cheltuit în total 15 milioane de euro în discoteci, safari şi pentru obiecte de lux folosind carduri bancare oculte emise de Caja Madrid şi Bankia, sustrăgându-se astfel fiscului.

Fost director al Fondului Monetar Internaţional (FMI), ministru al Economiei şi vicepremier în Guvernul condus de Jose Maria Aznar în cele două mandate ale acestuia (1996-2004), Rodrigo Rato, în vârstă de 65 de ani, a solicitat anterior suspendarea temporară din Partidul Popular - în care era unul dintre membrii de bază - în perioada anchetei. El face parte dintre cei 13 suspecţi care erau membri ai Partidului Popular (PP).

Principala formaţiune politică a opoziţiei, Partidul Socialist spaniol (PSOE), a decis anterior excluderea imediată a tuturor membrilor implicaţi în acest scandal şi criticase Partidul Popular pentru că nu a adoptat o poziţie similară.

Acest scandal provoacă indignarea în condiţiile în care un sfert din populaţia activă din Spania se află în şomaj. El afectează credibilitatea Guvernului cu aproximativ un an înainte de alegerile generale.

Rodrigo Rato a condus FMI din 2004 până în 2007. Din 2009, el a devenit preşedinte al Caja Madrid, care a devenit Bankia în 2010, după fuziunea cu alte şase bănci de economii.

Falimentul răsunător al băncii, în 2012, a determinat Spania să ceară ajutor Uniunii Europene pentru sectorul financiar. Mii de clienţi şi-au pierdut economiile, iar cariera lui Rodrigo Rato a intrat în declin.

Rato, care ar fi cheltuit nejustificat 99.000 euro, a declarat în faţa tribunalului, la jumătatea lunii octombrie, că el considera folosirea acestor carduri ca făcând parte din remuneraţia sa şi că sumele scoase erau deduse din salariul lui, potrivit unei surse judiciare.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici