Fostul preşedinte georgian Mihail Saakaşvili: Sunt în pat tot timpul, oasele mele se dezintegrează

Fostul preşedinte georgian Mihail Saakaşvili, care ar fi fost otrăvit în închisoare în Georgia, susţine că este în pat tot timpul, oasele i se dezintegrează şi îi dau dureri atroce.

50434 afișări
Imaginea articolului Fostul preşedinte georgian Mihail Saakaşvili: Sunt în pat tot timpul, oasele mele se dezintegrează

Fostul preşedinte al Georgiei, Mihail Saakaşvili, a declarat pentru Sky News că se apropie de moarte în spitalul în care a fost mutat din închisoare. Într-un moment rar în presă, fostul lider a transmis şi un avertisment poporului georgian, după ce zile întregi de proteste au cuprins ţara.

Într-un raport dat publicităţii de avocaţii săi, toxicologul american David Smith afirma că „testele au dezvăluit prezenţa de metale grele” în organismul fostului preşedinte georgian şi că simptomele prezentate de el „sunt rezultatul unei otrăviri cu metale grele”.

Autorităţile georgiene au respinsaceastă posibilitate şi au spus că nu vor permite ca el să fie transferat pentru tratament în Europa.

Sky News a reuşit să îi transmită lui Saakaşvili întrebări prin intermediul avocatului său şi a primit răspunsuri scrise de mână.

Întrebat cât de aproape a fost de moarte, Saakaşvili a spus: "Iniţial aveam 120 de kilograme, acum am 64, dacă devin mai puţin de 60, medicii prevăd insuficienţă multiplă de organe".

În ceea ce priveşte starea sa de sănătate, el a spus: "Sunt în pat tot timpul, oasele mele se dezintegrează şi îmi dau dureri atroce".

Avocatul său, Shalva Khachapuridze, a declarat că starea clientului său se înrăutăţeşte pe zi ce trece.

"Este o scenă îngrozitoare", a declarat Khachapuridze pentru Sky News. "Arată ca un prizonier într-un lagăr de concentrare din Germania nazistă".

Saakaşvili a trimis un mesaj miilor de demonstranţi care au ieşit în stradă pentru a protesta faţă de noile legi propuse, criticate ca fiind pro-ruseşti: "Rămâneţi foarte vigilenţi, fiţi pregătiţi să vă mobilizaţi în cel mai scurt timp, din cauza dispoziţiei răzbunătoare a regimului oligarhilor".

Preşedintele francez Emmanuel Macron s-a pronunţat săptămâna aceasta cu privire la soarta lui Saakaşvili, spunând: "Foştii lideri politici din Georgia care sunt deţinuţi şi au o stare de sănătate precară ar trebui să fie eliberaţi sau să se verifice starea de sănătate".

Luna trecută, şi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut eliberarea fostului lider georgian.

Saakaşvili fusese transferat la spital anul trecut după o grevă a foamei de 50 de zile, ţinută ca protest faţă de încarcerarea sa pentru abuz de putere, pe care el o denunţa drept politică. Preşedinte al Georgiei din 2004 până în 2013, Mihail Saakaşvili a fost dus la închisoare în octombrie 2021, la câteva zile după ce se întorsese dintr-un exil de mai mulţi ani, în condiţiile în care el era căutat de justiţia georgiană.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici