Fostul şef CIA, David Petraeus: Militanţi Al-Qaida au fost implicaţi în atacul de la Benghazi

Fostul director CIA David Petraeus le-a spus vineri congresmenilor americani că a aflat imediat că militanţi cu legături în Al-Qaida au fost implicaţi în atacul asupra consulatului american de la Benghazi (Libia), în prima sa apariţie oficială de când şi-a anunţat demisia.

392 afișări
Imaginea articolului Fostul şef CIA, David Petraeus: Militanţi Al-Qaida au fost implicaţi în atacul de la Benghazi

Fostul şef CIA, David Petraeus: Militanţi Al-Qaida au fost implicaţi în atacul de la Benghazi (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Fostul director al Agenţiei Centrale americane de Informaţii (CIA), care a demisionat la 9 noiembrie în urma dezvăluirii unei relaţii extraconjugale cu biografa sa Paula Broadwell, a fost audiat cu uşile închise de către Comisiile pentru Informaţii ale Congresului.

După ce a declarat că regretă circumstanţele care au condus la demisia sa, Petraeus a spus, potrivit unor participanţi la audieri, că el a ştiut de la bun început că militanţi Al-Qaida erau implicaţi în atacul de câteva ore lansat pe 11 septembrie, în care au fost ucişi patru americani, inclusiv ambsadorul Christopher Stevens.

Republicanii îl acuză cu jumătate de gură pe Barack Obama că a disimulat caracterul terorist al atacului, pentru a nu afecta bilanţul său împotriva reţelei teroriste Al-Qaida.

"A spus că existau rapoarte de informaţii (diferite), dar că s-a gândit întotdeauna că era vorba despre o implicare teroristă importantă", a declarat un republican, Peter King.

Adversarii lui Barack Obama doresc să ştie când a aflat Guvernul său că nu era vorba despre o simplă manifestaţie împotriva unui fragment video al unui film islamofob, "Inocenţa Musulmanilor", difuzat la vremea respectivă pe Internet, manifestaţie care ar fi degenerat.

Această ipoteză a fost reluată la televiziune de către ambasadoarea americană la ONU Susan Rice, cinci zile mai târziu.

Democraţii atribuie această "eroare" faptului că ancheta a necesitat timp în vederea clarificării rolului Al-Qaida. Potrivit senatoarei Dianne Feinstein, "Susan Rice a utilizat elemente transmise de CIA, aprobate de toată comunitatea de informaţii".

- Petraeus, "nerăbdător" să fie audiat

"Este important să se înţeleagă că în acel stadiu preliminar, aceste elemente erau declasificate. Ea nu trebuie să fie pusă la zid pentru acest lucru", a subliniat democrata.

Unii republicani au promis că vor împiedica înlocuirea lui Hillary Clinton cu Rice în funcţia de secretar de Stat, deşi o eventuală nominalizare urmează să fie aprobată de către Senat, controlat de către democraţi.

"Petraeus continuă să fie foarte direct şi deoarece este singurul oficial care s-a deplasat pe teren, în Libia, după incidentul de la 11 septembrie, era important să fie audiat", a declarat senatorul republican Saxby Chambliss. "El a clarificat anumite probleme care rămâneau un pic confuze", a adăugat senatorul.

Petraeus a declarat, potrivit lui King, că referiri specifice la Al-Qaida transmise de CIA Guvernului au fost suprimate din informările comunicate publicului, dar a adăugat că nu cunoaşte motivul.

Mai mulţi democraţi, ca de exemplu Dutch Ruppersberger, au contestat această versiune, subliniind că Petraeus a declarat că "în primele 24 de ore, CIA aprecia că era vorba despre o manifestaţie ca reacţie faţă de ceea ce s-a petrecut în Egipt în legătură cu filmul".

Deşi "voluntar şi nerăbdător" să fie audiat, potrivit lui Feinstein, Petraeus a intrat şi ieşit din Capitoliu pe poata din dos, evitând jurnaliştii.

Audierea nu a abordat scandalul care o are în centru pe amanta sa Paula Broadwell. Această relaţie extraconjugală a condus la demisia generalului.

O anchetă FBI, care a dezvăluit cazul, se concentrează asupra lui Broadwell şi unor documente confidenţiale găsite pe calculatorul ei, însă în acest stadiu nu s-a găsit nimic compromiţător la adresa securităţii naţionale.

Un montaj video, cu o durată de 45 de minute, cu imagini din timpul atacului, filmate de un avion fără pilot şi de alte camere, ar putea să fie făcut public, potrivit unui congresman, care a participat la audierea şefului serviciilor americane de informaţii, James Clapper.

Acest film a fost vizionat de către congresmeni cu uşile închise joi.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici