Fostul vicepreşedinte iranian condamnat pentru participarea la proteste, eliberat pe cauţiune

Fostul vicepreşedinte reformist iranian Mohammad Ali Abtaki, condamnat la şase ani de detenţie pentru participarea la protestele postelectorale, a fost eliberat pe cauţiune, confirmă surse judiciare citate de presa iraniană.

14 afișări
Imaginea articolului Fostul vicepreşedinte iranian condamnat pentru participarea la proteste, eliberat pe cauţiune

Cel puţin 4.000 de manifestanţi au fost arestaţi, iar autorităţile au anunţat că 30 de persoane au fost ucise în cursul manifestaţiilor (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Abtahi, vicepreşedinte în cel de-al doilea mandat al preşedintelui reformator Mohammad Khatami (2001 - 2005), a fost acuzat de "participare la adunări şi complot împotriva securităţii naţionale, propagandă împotriva regimului islamic, insultă la adresa preşedintelui Republicii şi tulburarea ordinii publice".

Mohammad Ali Abtahi, arestat la scurt timp după alegerile prezidenţiale din 12 iunie, câştigate de Mahmoud Ahmadinejad, a fost judecat de tribunalul revoluţionar din Teheran în data de 1 august şi se afla încarcerat la închisoarea Evine.

Procurorul din Teheran, Abbas Jafari Dolatabadi a confirmat informaţiile anterioare, precizând că fostul vicepreşedinte a fost eliberat provizoriu, după achitarea unei cauţiuni de 7 miliarde de riali (700.000 de dolari).

În cursul audierii de la începutul lunii august, Abtahi a revenit asupra declaraţiilor anterioare, declarând că la alegerile prezidenţiale nu au fost comise fraude şi precizând, într-o intervenţie televizată, că s-a înşelat când a semnalat nereguli electorale.

Alegerile au fost urmate de ample manifestaţii în Iran, care au provocat una dintre cele mai grave crize din istoria Republicii Islamice. Cel puţin 4.000 de manifestanţi au fost arestaţi, iar autorităţile au anunţat că 30 de persoane au fost ucise în cursul manifestaţiilor. Reprezentanţii opoziţiei afirmă însă că numărul victimelor se ridică la 72.

Cinci persoane acuzate de participare la proteste au fost condamnate la moarte, iar alte 81 au fost condamnate la termene de închisoare de până la 15 ani.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici